Stelvio Pas (Prato)

Algemene informatie over de Stelvio hier

21 Augustus 2008

De oudste en wellicht de mooiste pas van / in Europa. Startend vanuit Prato heeft de Stelvio Pas een lengte van pakweg 25km, de top op 2.758 meter en een hoogteverschil van ruim 1.800 meter. Met vanaf Trafoi 48 haarspeld-bochten, de één nog mooier dan de ander. En als ‘beloning’ een adembenemend uitzicht als je eenmaal boven bent…

Je ziet de plaatjes op het Internet en je wilt er terstond zelf tegenop rijden. Dus je zoekt het profiel op Climbbybike.com en je bekijkt de route op Google (Maps / Earth). Vervolgens boek je een overnachting in een leuk ‘Bikerhotel‘ en de eerder geboekte excursie naar de Beierse Alpen en Karinthië wordt gedegradeerd tot ‘voorbereiding’…

Je stapt op je fiets in Prato voor de eerste 8 kilometer naar Trafoi – niet al te moeilijk, hoewel vlak voor Gomagoi toch een lelijk steil stukje ligt en de 10% wel regelmatig wordt aangetikt. Zo’n 2 kilometer voor Trafoi – bij het verlaten van de “galeria” – zie je de 1e twee bordjes “Tornante”, nummers 48 en 47 – het echte werk gaat beginnen! Je kijkt nog eens of je haar goed zit, want Toerbeest kan achter elke bocht met de camera in de aanslag liggen…

Wat volgt is een prachtig ‘lopende’ klim, pittig, maar nergens vervelend steil. Als je voorbij hotel Franzenshöhe (en de boomgrens) bent – zo rond “Tornante” 22 – zie je de rest van de klim boven je liggen – ook een magnifiek gezicht. Rond die hoogte (2.200 meter) merk je wel dat er minder zuurstof beschikbaar is, maar het uitzicht na elke haarspeld rechtsom wordt steeds mooier en je gaat haast vanzelf, als in trance, naar boven. Percentages doen er niet meer toe…

Het echte Coppi monument op de StelvioEenmaal boven wordt je eerst ‘verwelkomt’ met de penetrante geur van gebraden worst – je kunt je tussen de souvenirwinkeltjes laten fotograferen op een wat melige ‘replica’ van het Coppi monument, mét erepodium. Het echte monument staat trouwens aan de overkant van de straat (foto links).

Ben je geïnteresseerd in de (vaak bloedige) historie van de Stelvio pas, dan kun je ter plaatse het museum bezoeken – C. was het om het klimmen te doen en hij zocht een mooi shirtje met bijpassende fietsbroek uit. Toch een tastbaar aandenken en één dat hij kan (mag?) dragen bij een volgende AGR of LBL.

De overweldigende indruk die de klim, of beter gezegd de aanschouwing daarvan van zowel onder- als bovenaf, op hem maakte, is echter een onbetaalbaar aandenken. Zonder overdrijving is het de mooiste wielerervaring uit zijn leven tot nu toe geweest, maar hij gaat uiteraard weer snel op zoek naar andere…

De Stelvio van Cyclopaat in cijfers

Lengte: 25,3 km (vanaf het hotel in de via Argentieri)
HM: 1.846 (912 – 2.758)
Gem. %: 7,3 (max. 15%)
Duur v.d. klim: 1 uur en 54 minuten