Luik-Bastenaken-Luik 2008

9 Augustus

Lou en Ton gingen sowieso niet mee en Kees was te laat met aanmelden, dus Cyclopaat reed 9 augustus de ‘officiële’ Luik-Bastenaken-Luik van Le Champion in zijn eentje. Nou ja: met 5.000 deelnemers in totaal, kun je natuurlijk niet zeggen dat je alleen rijdt…

Het parcours van de 170 km ging over grote stukken gelijk op met dat van de door VC La Redoute georganiseerde LBL (zie hieronder), maar het was toch anders. Weliswaar zagen we de gele driehoeken van dat parcours regelmatig op het wegdek, maar sommige beklimmingen werden van een andere kant genomen, of waren gewoon ‘nieuw’ (voor C. althans).

Vanaf kilometer 95 werd het pas echt leuk, met de Wanne, Côte d’Amermont (ook max. 21%), Côte du Maquisard en natuurlijk La Redoute. Waar de d’Amermont er behoorlijk inhakte, viel La Redoute deze keer mee. Misschien toch vanwege de foto en het publiek (veel mensen daar, net als op de Keutenberg bij de AGR).

En na La Redoute mocht het laatste obstakel (Côte du Hornay) eigenlijk geen naam hebben en werden die laatste 28 kilometers in vliegende vaart (want vrijwel alles naar beneden) afgelegd.

Leuk was de ontmoeting met Freeze (c.s.). C. reed hem nota bene ongemerkt voorbij, maar Freeze had hem in de smiezen. Een aantal kilometers (en de Wanne) deden ze ‘samen’, maar daarna verloren ze elkaar weer uit het oog.

De organisatie was prima, de verzorging okay – als ze nou gewoon op iedere (controle)post ook drank / water verstrekken, i.p.v. dat je dat zeer duur moet kopen, is het eigenlijk helemaal perfect. De route was schitterend, deels dus bekend deels nieuw, maar waar mogelijk ‘landelijk’. Het laatste stuk door Luik vond C. echter niet prettig, zo midden tussen het voortrazende gemotoriseerde verkeer, met de vaak onoverzichtelijke kruisingen aldaar.

Al met al wederom een leuke ervaring – op naar onze eigen ‘Drieländer Giro‘ voor het echte werk!

Statistieken:

Kilometers: geregistreerd 164 km (officieel 166 km)
Netto rittijd: 6:30 (25,2 km/h)
Geregistreerde hoogtemeters: 2.491
Gemiddeld percentage: 6% omhoog en 5% naar beneden.

Voorbereiding

Om een beetje kilometers in de benen te krijgen rijdt C. de nodige ‘georganiseerde rondjes’. Zo reed hij de Mergellandroute eindelijk eens een keer (dik 130 km i.p.v. de 110 volgens opgave en bijna 1.100 hm) en zoekt hij ook buiten ‘zijn domein’ interessante routes.

Eén van die tochten werd op de intrigerende naam geselecteerd (en hij was toch in Almere dat weekeinde). Op 6 juli werd vanuit Weesp namelijk de ‘Heuveltocht’ gereden. Een heuveltocht vanuit Weesp? Op advies van Freeze werd voor de zekerheid de 27 achter gemonteerd 🙂

De tocht ging richting de Utrechtse Heuvelrug, alwaar de Doornse berg 4x werd beklommen. Het hoogtepunt lag natuurlijk in Amerongen, alwaar de Amerongse berg bedwongen moest worden… Afijn, veel meer dan een redelijke training (150 km in 4:48) was het niet – qua hoogtemeters is de gemiddelde ‘boodschappentocht’ thuis uitdagender…

Wel een uitdaging was de LBL van VC La Redoute. Deze voorbereidings- en verkenningstocht voerde voor een groot deel over het parcours dat op 9 augustus ook gereden wordt. Er werd gestart in Aywaille (25 km onder Luik) – C. koos voor de 115 km, maar deed op het eind wel ‘La Redoute’ er extra bij. Dat parcours is nagenoeg gelijk aan de 170 van de ‘echte’ LBL, maar dan zonder de kilometers tussen Luik en Aywaille (vv).

Leuk was het weerzien met stukken van het parcours waar in 2004 het Ardennenoffensief van de Bike Rebels plaatsvond (rond Trois Ponts, Vielsalm en Stoumont). Het gemiddelde over de totaal 125 km – in net geen 5 uur – kwam op 5% (met het maximum van 21% op La Redoute) en er werden 1.676 hoogtemeters genoteerd.