Luik-Bastenaken-Luik 2009

8 augustus

Ondanks alle perikelen in de voorbereiding, werd LBL vandaag – op de 18e verjaardag van C’s zoon Bert nota bene – ‘gewoon’ gereden. De diverse gemeenten, met name rondom Stoumont, hadden geen zin in die hordes dolle wielertoeristen, zelfs niet nadat hun aantal was teruggebracht naar 3.500. Derhalve waren de routes nogal gewijzigd, maar daarom zeker niet minder.

Freeze reed uiteraard ’the whole nine yards’ maar C. deed het rustig aan en tekende evenals vorig jaar voor de 170 km. Hoewel hij wat teleurgesteld was bij de eerste aanschouwing van de nieuwe route, moet gezegd worden dat de organisatie er toch in geslaagd was om een uitdagend parcours samen te stellen.

Met name de onderste lus, waarin onder meer vlak na elkaar de Wanne en de Stockeu, hakte er lekker in.

Vervelend was de miezerige motregen (of rottige miezerregen) die tot rond de 2e controle bij Harre voor natte kleding en een bijna permanent beslagen bril zorgde. Maar gezien de slechte vooruitzichten gedurende de week voorafgaande aan LBL mochten de deelnemers nog niet mopperen.

Bovendien wisselde C. zijn outfit na de beklimming van de Wanne en dat hielp toch wel wat.

Daarnaast zorgde de aanwezigheid van de onvolprezen Renkoekoek (f.k.a.Toerbeest) voor wat extra rustmomenten – normaal raast C. overal langs en pakt alleen de stempel en een plak ontbijtkoek, maar nu at ‘ie zowaar een boterhammetje…

Op de Redoute stonden duidelijk minder belangstellenden dit jaar, maar dat zal ook met het weer te maken hebben gehad, hoewel het tegen de tijd dat C. daar tegenop klom, al aardig opgeklaard was.

De laatste beklimming brak het ritme in de afdaling naar Luik bijna niet en net als vorig jaar werden de laatste pakweg 30 kilometers in vliegende vaart afgelegd.

Al met al vond C. de route weliswaar aantrekkelijk qua uitdaging, maar minder plezant qua ervaring. Naar zijn idee werd er te veel over provinciale wegen gereden, wat niet wegneemt dat er genoeg te genieten was onderweg.

Maar het voortrazende gemotoriseerde verkeer trekt toch een wissel op je beleving…

Per saldo deed hij er dit jaar ruim 20 minuten langer over als vorig jaar, maar er werden wel dik 10 kilometers meer geregistreerd. Het aantal hoogtemeters lag ietsjes hoger, maar op de totale afstand is dat te verwaarlozen.

Statistieken:

Kilometers: geregistreerd 174,6 km (officieel 172 km)
Netto rittijd: 6:52 (25,4 km/h)
Geregistreerde hoogtemeters: 2.575