Toertochten 2010

Ook voor dit jaar waren plannen gesmeed. Niet altijd komt er wat van terecht, maar in 2010 liep het wel behoorlijk mis…

Eerst had C. een hardnekkige slijmbeursontsteking die het fietsen weliswaar niet onmogelijk maakte, maar ook niet leuker.

Vervolgens kwam T. met spoed op de operatietafel vanwege een darmperforatie; daarmee viel de geplande hoogtestage ook gelijk in het water (want opname op 13 juli, de dag van gepland vertrek) en door complicaties duurde het ook nog eens tot eind augustus voordat ze er weer uit was…

Van de uiteindelijk wel gereden toertochten waren er een paar inmiddels (over)bekend.

Nieuw waren alleen de ‘Grand Depart Toertocht’ in Rotterdam, maar die was zo uitdagend als destijds het ‘Rondje Gooimeer’, en de ‘Omloop Math Salden’ die ook alleen maar werd gereden omwille van de kilometers.

Niet getreurd: die Alpen liggen er volgend jaar ook nog wel…

Voor de vorm hieronder de originele planning en ‘updates’.

Amstel Gold Race

Plan:
De AGR op 17 april wordt dit jaar zeker weer wel gereden, want het French Open (mahjong) is een week later. Die ‘putains’ in Parijs hebben goed geluisterd naar C. die als voorzitter van de Europese mahjongbond (EMA) natuurlijk wel wat in de melk te brokkelen heeft 🙂

De inschrijving was razendsnel vol, maar C. was er uiteraard op tijd bij…

Verslag:
Hij moest het alleen doen dit jaar, maar daardoor kon hij wel lekker inschrijven voor de 150 – dat is weliswaar voor de echte bikkels maar een halve AGR, maar C. vindt het de mooiste afstand.

AfdalingHij was er overigens niet gerust op; door problemen met de (rechter)arm – en hieraan verwante ‘overcompensatie’ pijntjes – was de training niet verlopen zoals gedacht dit voorjaar, zeker ook nog eens door het matige weer.

Dat was vroeger weliswaar geen beletsel, maar tegenwoordig ligt de thermokleding alleen nog maar voor de sier in de kast.

Hoewel, de temperatuur was ’s morgens nauwelijks boven de 5 graden toen hij in Valkenburg bij het station zijn fiets van de auto haalde.

Maar de lucht was strakblauw en het beloofde zonnig te worden / blijven. Dus, korte broek maar wel met lange mouwen vertrokken richting start.

De eerste kilometers waren frisjes, maar na de beklimming van de Geulhemmerberg viel het verder reuze mee.

De route is inmiddels genoegzaam bekend – ook na een afwezigheid van 2 jaar was het feitelijk allemaal nog hetzelfde.

Ook de massaliteit was hetzelfde, maar toch ook weer niet (te) storend. Bovendien is de route goed bewaakt en loodsen de vrijwilligers je over alle (gevaarlijke) kruisingen, de verzorging is uitstekend en er worden meer foto’s en filmpjes gemaakt dan gedurende enig andere koers.

AGR in cijfers:

Start 8:35
Finish 14:07
152,8 km (151,4 km officieel)
Hoogteverschil 2.054 hm

 

Op 1 en 2 mei is de Shimano Fiets Challenge ook al bij C. ‘om de hoek’  maar die fietst-ie niet, omdat er een trip naar NYC geboekt is (28 april – 8 mei).

Upd. De toch geboekte Giro toertocht van Le Champion werd vanwege de jetlag uiteindelijk niet gereden.

Jan Janssen Classic

Verslag:
Een herfstachtige JJC dit jaar en dat op 19 juni – we hebben wel eens ingesmeerd met zonnebrandcrème moeten fietsen over de heuvelrug…

De hele dag af en toe een buitje, stevige wind en een graad of 14 – in het parcours uiteraard inmiddels geen verrassingen meer.

Deze tocht wordt (ook) steeds drukker en werd ook daarom wel eens als prettiger ervaren – de organisatie was zoals altijd ‘op orde’…

Omloop Math Salden

Verslag:
De Omloop (27/6) stond dit jaar wel voor het eerst op het programma.

Onder een blakerende zon en bij pakweg 30 graden, was het contrast met vorig weekeinde enorm…

Het parcours, in elk geval zeker de net geen 120 km die werd gereden, is niet erg uitdagend.

Een schamele 900 hm en binnen 4 uur weer aan de finish…

Omloop Math Salden

Niet al te veel actie foto’s dit jaar – deze is van tijdens de Omloop…

Tour etappe

Verslag:
De nieuwsbrief van de AGR waarin deze toertocht “Grand Depart” van 1 juli werd aangekondigd was nog niet binnen of hij had zich al ingeschreven voor de 120 km…

Het ging grotendeels door de Hoeksche Waard; illustere plaatsen als Schenkeldijk en Strijensas, Numansdorp en Goudswaard…

En natuurlijk 2x de Heinenoordtunnel voor het betere klimwerk 🙂

Toch nog 3:29 over de bijna 116 kilometer en 147 hoogtemeters, maar het was dan ook erg druk en bovendien weer tegen de 30 graden…

Helaas…

Planning:
Hierna zal er als voorbereiding op het hooggebergte misschien nog een koers worden gevonden of gaat C. in de Ardennen en de Eifel trainen.

De week voordat T. in het ziekenhuis belande werd als training nog wel een rondje Hoge Venen werd gemaakt (Eupen – Baraque Michel – Robertville – Malmedy – Baraque Michel – Eupen), maar dat was het dan wel…

Luik-Bastenaken-Luik

De voor 14 augustus geplande LBL had de vergunningen op tijd in orde, maar vanwege het ziekenhuisverblijf van T. werd het startbewijs LBL aan een stoere meid overgedaan.

Daarna werd de rest van het ‘naseizoen’ afgelast qua ‘georganiseerde’ toertochten…