Klaar?

Vandaag een (redelijk) serieuze test gedaan om te kijken hoe hij er voor staat – echt serieus kun je dat natuurlijk alleen maar testen tijdens een sport-medische keuring, maar het geeft wel een indicatie. De resultaten zijn niet onbevredigend, hoewel de koude wind op kop gisteren toch voor meer problemen zorgde dan C. zelf had gedacht, maar hij heeft de invloed van kou dan ook al eerder onderschat…

De VO2Max is weer een puntje gestegen naar 50 – in theorie moet je daarmee in 20 minuten 5 kilometer kunnen lopen maar C. is niet zo’n loopwonder. En ter vergelijking (of ter relativering) ‘der Fabian’ scoort 88, maar die vergelijking is natuurlijk nogal zinloos… Ook de LTHR is iets opgelopen naar 89% – uit ervaring weet C. dat zijn ‘steady state’  rond de 153 bpm zit, dus het klopt wel aardig, maar het verschil met de anaerobe drempel is daarmee niet verklaard.

In theorie ligt die ook zo rond de 90% (maximaal), maar als we er vanuit gaan dat C. nog niet helemaal topfit is, dan zou die lager (86-87%) moeten liggen. En dus lager dan de ‘steady state’ maar dan kun je dezelfde inspanning geen 45 minuten volhouden… Commentaar met uitleg / toelichting welkom 🙂

De Conconi test (3 minuten interval + 40W) kwam uit op 340 Watt, oftewel 4,25 Watt / kg. Hier is het voordeel dat hij de afgelopen maanden aan zijn (over)gewicht heeft gewerkt wel goed zichtbaar. Er is inmiddels bijna 15 kilo af en hij heeft becijferd wat dat voor – bijvoorbeeld – de beklimming van de Stelvio scheelt.

Zijn tijd staat op 1:54 over de 25 kilometer (7,3% gemiddeld), maar de bijbehorende cijfers van destijds zijn niet meer bekend, behalve dat hij gemiddeld 290 Watt wegtrapte. De aanname is dat hij iets meer dan 86 kilo van zichzelf mee moest sleuren, ofwel zo’n 3,5 Watt / kilo. Bij gelijkblijvend vermogen zou hij nu – op dezelfde fiets – slechts 7 tot 8 minuten sneller boven zijn, met zijn ‘oude’ gewicht van eind oktober 10 minuten langzamer.

Niet echt schokkend dus, maar ook de nieuwe Galibier is een kilo minder zwaar en als hij mag aannemen dat hij nu in staat is om 320 Watt rond te krijgen, gaan er nog eens 9 minuten af. In totaal een kwartier sneller dus en bijna een half uur als hij niet zou zijn afgevallen; kun je wel een (kostbare) nog lichtere fiets kopen, maar zelf gewicht verliezen was in dit geval voordeliger.

Al met al is hij wel nieuwsgierig naar de ‘werkelijkheid’ – hij zou het haast gaan inplannen (en zit toch in de buurt voor de Gavia, dus waarom niet?) – moet het weer natuurlijk ook meewerken, want een beetje tocht onderweg en je bent zo weer 10 minuten kwijt, en als het een paar graden kouder of warmer is, trekt dat de vergelijking ook scheef…