Hel van het Mergelland 2011

Daags na de koers voor de profs, mochten de gewone stervelingen aan de bak in de voor hen nieuw op de kalender verschenen Hel van het Mergelland, niet te verwarren met de Mergelheuvelland Tweedaagse.

C. was er ook bij en reed de 120 kilometer.

‘Niet te verwarren met’ is trouwens best lastig, want de koers vertoont wel degelijk grote overeenkomsten.

Minder massaal en vertrek vanuit Eijsden, maar wel degelijk herkenbaar.

Eerst een stuk door Nederland, een hoop draaien en keren richting Slenaken (splitsing 150km op de top van de Loorberg),  en bij Teuven België in.

Een rondje Remersdaal (alleen 120/150), draaien en keren richting La Heydt (splitsing), extra lus Blegny (alleen 120/150) en nog wat meer draaien en keren terug richting Nederland, via Gravenvoeren.

De eerste plm. 60 kilometer was er van de voorspelde ‘af en toe lichte regen’ helemaal niks te merken, maar dit werd dubbel en dwars ingehaald in het tweede gedeelte (zeg maar vanaf La Heydt, net na de splitsing).

Bij de 2e ravitaillering in Blegny regende het pijpestelen en de afdalingen – op de toch al krakkemikkige wegen – waren geen pretje (en koud). Maar ja, eenmaal nat maakt het wat regen betreft ook niet zo veel meer uit.

De bevoorrading / verzorging was op orde en we kregen  bij de finish nog eens een tasje met o.a. krentebol, gevulde koek en wat drinken.

Geen aandenken, maar wel werd de (klim)tijd geregisteerd over 3 van de beklimmingen: Crindaal, Sarolay – alleen 120/150  – en Les Waides.

Die laatste kostte hem trouwens moeite, mede vanwege de kou in de botten – daardoor was een 115e plaats (van de 329 totaal geregistreerde fietsers op de 120km) zijn deel…

Het wachten is nog op de foto die van iedereen gemaakt werd op de Rullen.

De pretenties van een zware tocht – en dan zeker zo vroeg in het seizoen – worden wel redelijk waargemaakt.

Het stuk door België is, vertrouwd of niet, inderdaad best pittig, zonder echt overdreven zwaar te worden.

Natuurlijk was het weer een negatieve factor, maar we hebben de AGR en Limburgs Mooiste onder vergelijkbare omstandigheden gereden en leuk is anders maar het is wel te doen.

Al met al een goede training 🙂

De rit was volgens de Polar 124,2 kilometer en daarover deed onze held 4 uur en 25 minuten.

Er werden 1.680 hoogtemeters geregistreerd, stijging maximaal 20%.

Bij de start even na 9 uur, was de temperatuur 12 graden en die liep eerst nog wat op naar 15, minimum temperatuur was – in Blegny – 9 graden, bij de finish 11.

En de helm af voor de vrijwilligers die de fietsers de hele dag, onder dezelfde omstandigheden maar dan ‘stilstaand’, veilig – en met voorrang – over vrijwel alle kruisingen loodsden – bedankt!

1 gedachte over “Hel van het Mergelland 2011”

  1. Yep… het was me het dagje wel.
    Ook ik kwam – ondanks de wijven afstand van 85km – zeik- en zeiknat thuis. Ach, ik kan voorlopig wel lekker nagenieten, want een dikke verkoudheid opgelopen met al die regen 😉

    Uiteindelijk toch wel een mooie rit en prima organisatie.

Reacties zijn gesloten.