Klimmen-Blegny-Blegny-Klimmen

Het laatste wapen in de strijd tegen de georganiseerde toertocht over Belgische (kl*te)wegen: daags vantevoren gedeeltelijk verbieden! Vrijdagmiddag onvangt het organiserende WTC Klimmen (Twitter: @WTCKlimmen) een ‘no go’ vanuit Herve. Dat geldt dan meteen ook voor Aubel, dus ook geen Bolland, geen Olne, geen José en geen Julémont…

Maanden van voorbereiding en daar sta je dan. Maar, ze lieten zich niet uit het veld slaan, stuurden een berichtje naar de deelnemers dat de route helaas ‘wat aangepast’ moest worden en dat er behalve minder kilometers ook minder hoogtemeters in het uiteindelijke parcours zouden zitten. Hier en daar misschien een zucht van verlichting onder de deelnemers, maar C. was ‘not amused’, hoewel hij WTC Klimmen uiteraard niks verwijt. Nee, die Belgen hebben het verbruid (en dan nog ene Gilbert door wie het hele peloton zich laat inpakken)…

Afijn, ondanks de tegenslag viel er weer veel te genieten onderweg. Het weer was prachtig, hoewel de gortdroge lucht en de overvloed aan stof en pollen de zwoegende fietser wel parten spelen. Het parcours bood geen verrassingen, want – en dan hebben de zuiderburen misschien wel een punt – ook deze rit, zeker in de oorspronkelijke planning, heeft veel overeenkomsten met een aantal andere.

Wel grappig was de rol van de verkeersregelaars – wederom dank voor de begeleiding, maar – die de fietsers tegenhielden om de automobilist niet dwars te zitten. Op zich niks mis mee, hoewel het meestal andersom is, maar zelfs als die stopte, werd er driftig gebaard dat hij vooral door moest rijden en bleven wij staan…

We kregen twee keer de kans om de bidons te vullen, de eerste keer daarbij een krentenbol en een energiereep, de tweede keer een banaan. Gezien de warmte en de droogte, was het vocht aanvullen wel een vereiste. Repen had C. zelf bij zich, maar een banaan laat hij niet liggen. Uiteraard zijn er trouwens voldoende uitspanningen onderweg voor de echt dorstige / hongerige fietser…

Het was voor C. de eerste KBK en hij komt zeker terug, al is het maar in de hoop op een echte. Pluim voor de organisatie, de vrijwilligers en de deelnemers, die – voor zover hij kon zien natuurlijk – zich goed hebben gedragen.

Wat registreerde de Polar?
Kilometers 116,5 (KBK), 144,1 totaal (incl. Brunssum-Klimmen v.v.)
Hoogtemeters 1.235, stijging max. 14%
Rittijd 3:40 (KBK)