Verbieden?

Rondom de AGR, meer bijzonder de Toerversie daarvan, was de afgelopen week weer veel te doen over het fietsende klootjesvolk. Ik zie mijzelf als fatsoenlijk fietser en ik ben er van overtuigd dat ruim 95% dat ook doet en is. Over die 200 wildplassende, bidonnen, eetzakken en verpakkingsmateriaal rondsmijtende profs hoor je eigenlijk niemand, maar die hebben dan ook afgesproken dat zo veel mogelijk te doen waar publiek staat (nou ja: dat plassen dan misschien niet). Dan pak je eens een bidon van zo’n held mee en dat vergoedt veel…

Nee, de teneur is dat er 12.000 wildemannen, beesten, door de achtertuinen van de aan het parcours liggende woningen denderen. En dan niet voor pakweg een half uurtje, zoals wanneer het profpeloton voorbij trekt, nee de godganse dag. Hoewel: sommige stukken van het parcours worden door de profs ook 3x gereden, dus dan zit je die dag toch ook lekker klem. En nou is 5% van 12.000 dan ook meer dan 200, maar zoals altijd “lijden” de goeden onder – het gedrag van – de kwaden. Daar is helaas weinig tegen te doen: bij constatering kun je ze uit de koers halen, voor eeuwig schorsen en ga zo maar door, maar statistisch verandert er niks: het blijft 5% van een heleboel – er waren namelijk 70.000 aanvragen voor een startbewijs…

Ik kan me best voorstellen dat je daar als bewoner allemaal niet vrolijk van wordt. Dat er economische belangen meespelen, zal hem of haar ook worst wezen, met uitzondering misschien van de uitbaters van één van de vele – vaak alleen voor de zaterdag in elkaar gezette – versnaperparadijzen. Je wilt op zo’n dag gewoon lekker in je tuin rommelen, boodschappen kunnen doen en van je stiltegebied genieten. De lamlendige wielertoerist zal de klager natuurlijk toebijten dat die daar nog 364 cq. 363 andere dagen voor heeft en dat de (openbare) weg vandaag van hem is, maar dat wordt beantwoord met luid toeterend in de auto tegen de meute in racen, punaises strooien of de bewegwijzering slopen. Voort wat, hoort wat – het recht op de koopzaterdag is niet alleen de Duitser gegeven…

En dan kan het niet uitblijven of de bezorgde burgervader moet op een gegeven moment wel in actie komen om paal en perk te stellen aan deze uitwassen. Een “fuik” of “tunnel” waarbij die idioten nog maar de helft van de weg kunnen benutten bijvoorbeeld. Prachtige maatregel natuurlijk en als dat niet helpt: verbieden die ongein! Vandaag, maandag, worden de bananenschillen, snackwikkels en ander ongeregeld zwerfafval geteld, en gegarandeerd dat het wederom alle fatsoensnormen overschrijdt. Hou me ten goede: je moet als fietstoerist je rommel ook niet “als dank voor het aangenaam verpozen” in de berm gooien en ik zet me daar ook tegen af, maar ook hier geldt de wet van de grote getallen en je hebt ze er dus bij die het wel doen. Maar dat geldt het hele jaar door, want los van de grote meute tijdens zo’n toertocht, rijden er 365 dagen per jaar fietsers door het gebied en niet alleen omdat er nu een heuse AGR Xperience is (het verzet daartegen was trouwens ook enorm)…

En zo mag een andere toertocht, Limburgs Mooiste, nu niet meer door de Voerstreek. Ook Luik-Bastenaken-Luik, Boogie’s Extreme en de “Mergellandklassiekers” worden de wacht aangezegd of werden al eens gedeeltelijk verboden (Stoumont) en zelfs Klimmen-Banneux-Klimmen, toch niet echt een bekend fenomeen, heeft “onder voorbehoud” een vergunning gekregen dit jaar. Er is dus sprake van een trend, of misschien wel een keerpunt; de organisatie van dit soort evenementen krijgt het steeds moeilijker om een vergunning te krijgen en iedere naast een prullenbak gedeponeerde wikkel is er teveel aan. Dat is natuurlijk wat gechargeerd, maar ik berg de mijne angstvallig en extra verankerd in mijn wielertenue – er mocht er eens één per ongeluk uit je zak waaien, net als er een bromsnor in je buurt is, je gaat onherroeplijk op de bon. Zo heb ik de afgelopen AGR ook flink moeten “afknijpen” omdat er tussen de 1e en 2e verzorgingspost 58km zit en ik ondanks de inspanning (zweten) toch best wel eens een plasje moet doen onderweg. Ik kijk wel uit om dat buiten de ravitailleringsposten te doen…

Ik heb desondanks genoten en ik moet zeggen dat ik eigenlijk geen misstanden om me heen heb gezien. Wel het nodige afval, maar dat zie ik dagelijks langs elke provinciale weg, waar mensen gewoon de vuilniszak uit de rijdende auto in de berm smijten en dan niet alleen bij een “blikvanger”. En er zullen vast wel weer van die “Snelle Jelles” zijn geweest die maling hebben aan de verkeersregels, maar, ’t zijn hufters, daar niet van, ook die zie je helaas dagelijks. Verder veel enthousiaste supporters, mensen die lekker in hun tuintje met een biertje de langsrijdende zwoegers aanmoedigen. Ook veel import, zeker, maar niet alle bewoners maken een probleem van af en toe een dagje drukte in de achtertuin en ik dank ze daar dan ook hartelijk voor!