La Chouffe Classic

Om maar te beginnen met de conclusie: de La Chouffe Classic is een absolute aanrader! Afgelopen zaterdag was C. voor het eerst in Houffalize voor deze Bpost toertocht.

Nou ja, hij en Toerbeest waren vrijdag al gearriveerd en logeerden in Hotel l’Ermitage, net buiten het dorp – heerlijk rustig hotel, maar eten kun je (veel) beter in het dorp zelf.

Beetje een Valkenburg gevoel – druk, natuurlijk ook vanwege de fietstocht, maar het schijnt ook een (het?) pareltje van de Ardennen (provincie Luxemburg) te zijn. De bikkels van de LBL 240km rijden er dachten we wel doorheen, maar C. gaat niet verder dan 170km en kende het dus nog niet…

Vrijdagmiddag nog even de omgeving en de startplaats gecheckt en gebedeld om een bewegwijzeringsbordje (en gekregen ook nog!) – de gek ‘spaart’ die dingen een beetje en struint daags na koersen het parcours nog wel eens af voor vergeten exemplaren, maar heeft inmiddels ontdekt dat er gewoon om vragen minder inspanning kost.

Zaterdagochtend om 7:30 uur aan het ontbijt, want geen haast. Ondanks de aanhoudende rugpijn (spit, ischias, hernia, ’t is nog niet duidelijk, maar het linkerbeen wil niet echt), maar geen Diazepam genomen, alleen een Parcetamol met Codeïne en een (zwangerschaps?)band hield de boel bij elkaar. Gek dat fietsen in zo’n geval vaak wel gaat, terwijl lopen en ‘gewoon’ zitten een verzoeking is…

Uiteindelijk vetrok hij om precies 9 uur voor zijn 108 km en toen was het al best lekker. De eerste 10 kilometer zijn echt om even los te fietsen (vrijwel geen echte hoogteverschillen) en dan wacht de 1e klim: Côte de Mormont.

Duidelijke borden aan het begin van elke klim, met lengte, max. % en gem. % – en dan bovenop elke klim weer een bord met hoe ver het was tot de volgende col. De vaak zwaar ‘golvende’ meters tussen de dorpen tellen natuurlijk niet mee. Voor de geïnteresseerden alle andere colletjes; die van de 160 staan erbij voor degene die echt wil trainen voor de AD6 o.i.d. – C. had zondags ook nog een Klim Experience.


Col du Nisramont
Côte de Haussire (Zuid-West) – tijdmeting
Côte de Samrée
Côte de Odeigne
Côte de Lierneux
Côte de Beho (alleen de 160 km)
Côte de Maspelt (Noord alleen de 160 km)
Ourberg (tijdmeting – alleen de 160 km)
Côte de Lascheid (alleen de 160 km)
Côte d’Espeler (alleen de 160 km)
Côte de Montleban (alleen de 160 km)
Côte de Wibrin (alleen de 160 km)
La Longue Virée – tijdmeting

Finish maar…Met een toetje voor de ‘die hards’: Rue de Saint Roch – tijdmeting en dat voor een flesje La Chouffe, maar Toerbeest had daar enorm veel zin in – totaal komen er dan bijna 7 km bij…

Een prachtig parcours deze la Chouffe Classic, vrijwel overal rustig, geen overspannen toestanden met automobilisten ook, landelijk en leuke klimmetjes. Als bekend zijn de wegen vaak pet, dus pas op in de afdalingen, de bevoorrading was zeker goed, maar wel druk dus daar was het lang schuifelen (de 3e sloeg C. over – die was op amper 15km van de finish).

’s Avonds lekker pasta en pizza gegeten en na een goede nachtrust ging het zondags richting Sprimont (jammer genoeg was op die dag het ontbijt pas vanaf 8:30 – zaterdags wel vanaf 7 uur – maar we kregen een pakketje mee).

C. had nummer 8942 en zelfs 12000-nogwat werd gesignaleerd, maar er deden ‘slechts’ 3.450 fietsers mee.

De Polar registreerde:

103,2 km (mét Rue Saint Roch)
Rittijd 3:47
Hoogtemeters: 1.875, max. 22%

En voor de volledigheid, de niet erg indrukwekkende tijdregistratie, maar bedenk wel: hij had een smoes. “Vlak” of golvend ging knetterhard, maar boven de 10% en een beetje kracht op de pedalen en ’t werd bijna onhoudbaar.

La Chouffe Classic
Houffalize, 28/05/2011, BEL
Côte de la Haussire: 4100m – 6,12% – Classement
(2.362 geregistreerde fietsers op deze klim)
Pos Nr Nom Age Temps Tkm Moy. Rang Localité
812. 8942 RIJNDERS ROBERT 51 19:27 4:45 12.65 805 BRUNSSUM
DNF: abandon; DSQ: disqualifié; Vitesse en km/h
Côte de Saint Roch: 1300m – 7,85% – Classement
(Dat percentage klopt echt niet hoor – dat ding is 11% gemiddeld!
1.631 vermetelen in totaal geregisteerd, dus minder dan de helft van alle deelnemers)
Pos Nr Nom Age Temps Tkm Moy. Rang Localité
941. 8942 RIJNDERS ROBERT 51 6:19 4:52 12.36 924 BRUNSSUM
DNF: abandon; DSQ: disqualifié; Vitesse en km/h
ChronoRace-Electronic Timing – www.chronorace.be