Klimtoertocht over de Veluwe

“Beetje lam vandaag – moet nog zien dat ik er 140 op de teller krijg” Twitterde C. ’s morgens vroeg. Als je de dag zo begint, dan heb je feitelijk al verloren natuurlijk, zeker als het dan ook nog zachtjes begint te regenen als je de fiets op de auto zet. Uiteindelijk was het bij de start wel droog, maar hij had de knop al omgezet en ging voor de 100 kilometer…

Hij kwam er trouwens pas (vlak) bij het vertrekpunt achter dat de Klimtoertocht over de Veluwe al eens eerder gereden werd en dat klopt: in 2007 werd – omdat ze er bij de JJC niet bij konden zijn – deze tocht ook gereden. Aan het “verslag” van destijds is niet veel toe te voegen, behalve dat deze tocht beter ‘Klimtoertocht door Arnhem e.o.” genoemd kan worden…

En ook vandaag reed C. verkeerd – hij was er met zijn hoofd niet bij zeker? – tot maar liefst 7 keer ditmaal en dat leverde dik 20 kilometer extra op. Waarschijnlijk is hij hier of daar toch op het parcours van de 140 terecht gekomen en werden ook daarom wat extra kilometers gemaakt. De route kruiste zichzelf namelijk zo vaak, dat er af en toe geen touw meer aan vast te knopen was…

Het begon nog wel aardig, hoewel een pas onlangs nieuw geasfalteerde weg (je kent het wel: met 30 ton kiezelsteenjes overgoten teer) nooit prettig rijden is op een racefiets. Maar op de eerste de beste “uitdaging”, de Italiaanse Weg, ging de hartslag al veel te rap omhoog en voelde C. de figuurlijke bui al hangen. Dus werd er een tandje teruggeschakeld en probeerde hij de schade te beperken. Helaas begon toen ook het grote foutrijden – C. reed achter een groep aan die niet met deze toertocht bezig was en kwam daar na een paar kilometer pas achter, daarna kwam het niet meer goed vandaag.

Uiteindelijk was de omgeving van de Posbank en belendende hellingen nog een stukje van de route dat dan wel “landelijk” en iets rustiger was, maar verder ging het vooral door (buitenwijken van) Arnhem en aanpalende gemeenten. Inderdaad veel JJC (en andere) tochten, maar dan met meer lussen. Om maar zoveel mogelijk hoogtemeters te (kunnen) maken, werd tot vervelens toe eenzelfde helling via alle erop en erover leidende straatjes aangevallen.

Dat resulteerde in akelig veel bochtenwerk en vaak gemiste bordjes; als je op een voorrangskruising rechtsaf moet, moet je op het verkeer letten en als er dan in de bocht op 2,50m een bordje hangt dat je meteen weer (schuin) rechtsaf moet, dan is zo’n ding snel gemist. Ook de rotondes zorgden – niet alleen bij C. – nog wel eens voor verwarring.

Voor een toertocht van deze categorie – en voor de prijs van 4 Euro – heeft DTC het wel goed geregeld hoor. Dat ze nog met een bekertje drinken en een wafel op je staan te wachten hoef je bij de JJC niet te verwachten. En er hingen ook 1.000 bordjes, dus alleen die inspanning al verdient waardering. Maar de bordjes van TCW waren ook geel-rood (weliswaar met “Praxis” erop, maar handig is anders) en als het eenmaal irriteert…

“Gauw weer vergeten die rit van vandaag. Bijna 4u worstelen met de vorm en 7x verkeerd gereden. Wel 1125 hm op 123,5 km :-)” was zijn Tweet aan het eind van de dag en dat lijkt een goede afsluiting / conclusie.

De Polar registreerde:
123,5 km (officieel zou 98,8 gereden worden)
3:57 uur
1.127 hm (dat zijn er meer dan er in 2007 werden geregistreerd)