Nog 3 nachtjes

En zo is wat eind 2010 nog ver weg leek nu bijna zover: nog een paar nachtjes en het Dolomietenoffensief is begonnen! De laatste voorbereidende ritten zitten er wel op – misschien morgen nog een vlakke rit aan de noordzijde van Brunssum – en de tassen worden inmiddels ingepakt.

Je moet deze dagen wel uitkijken als je wilt fietsen – de omslag in het weer is als in de winter een vakantie in Egypte beginnen. Op het vliegveld ter plekke slaat – zelfs midden in de nacht – de hitte je als een moker op je gestel. Na de druilerige aflevering van Limburgs Mooiste, was de rit van gisteren als hersteltraining dan ook al niet zo geweldig. Een beetje warmte okay, maar een verschil van (dik) twintig graden met de zaterdag, dat was wel wat veel van het goede.

Pas na afloop van het ‘Rondje Heuvelachtig’ bleek dat de Polar gemiddeld 36 graden had geregistreerd en dat voelt C. vandaag dus wel degelijk. Hij heeft zowaar een beetje spierpijn, hetgeen hoogstwaarschijnlijk te wijten is aan een licht gevalletje dehydratie. Tijdens het 2:20 uur durende ritje werden 67 km afgelegd, maar het parcours ging hoofdzakelijk op (en neer) tussen Ransdaal, Wijlre, Eyserheide en Colmont, met ook nog de de Eyserbosweg en de Keutenberg als toetje.

Allemaal niet van die indrukwekkende klimmetjes (tussen de 50 – 90 m hoogteverschil), maar uiteindelijk wel dik 1.100 hm, met temperaturen die dus – zeker op die (half) holle wegen – behoorlijk opliepen en de 3 bidons sportdrank waren misschien wel niet genoeg. Bovendien – zo vroeg hij zich al af – is sportdrank nog wel effectief als het een temperatuur heeft van 35 graden?

Misschien dus toch maar een paar thermobidons aanschaffen, want met een beetje geluk is het straks in de Dolomieten – zeker tot een hoogte van pakweg 1.700 – 1.800 meter – ook bloedverziekend heet. En als je dan – net als @WebHaaz – roze olifanten gaat zien, weet je dat het mis is. Aan de andere kant: Toerbeest is natuurlijk bijna continue in de buurt (behalve tijdens de Sella Ronda), dus verkoelende drankjes en andere zaken (droge en warme kleren) kunnen mee in de auto – wat een luxe, een eigen volgwagen 🙂

Het door onze held samengestelde programma is op zich trouwens wel ijzingwekkend: met een beetje goede benen zal het totaal aan hoogtemeters richting de 20.000 oplopen. En dat over pakweg 250 klimkilometers – dat komt dus neer op een gemiddelde van 80 hm / km ofwel 8%. Vandaar dat C. zijn eigen ritjes vaak zo vol hoogtemeters probeert te stoppen – zo zijn bijvoorbeeld de klimmetjes van gisteren wat dat betreft wel vergelijkbaar als je alleen kijkt naar de klimkilometers…

Vandaag komt trouwens de bij @FuturumShop bestelde Garmin Edge 500 binnen – nog meer fun achteraf als een ritje geanalyseerd wordt én op de kaart bekeken kan worden. De Polar registreert waarschijnlijk meer details, maar je kunt de route niet terugzien op Google maps (althans niet vanaf C.’s CS of RS 400). Hij heeft er in elk geval enorm zin in om weer eens lekker door het hooggebergte te dartelen; tijdens de stage gaan hij proberen af en toe wat te posten op deze blogpagina’s!

Meer over het programma hier en de “hoofdpagina” hier.