Gigantje in de zon

De vooruitzichten waren gunstig en verdomd, het wás lekker weer vandaag tijdens de BPO/Lotto toertocht Les Géants des Ardennes. Cylopaat werd er op voorhand al vrolijk van na al die toertochten in de regen van de laatste tijd.

En dan ook nog eens pannenkoeken bij het ontbijt in het Ibis ter plaatse; ze heten daar dan wat sjieker ‘crêpes’, maar ook daar werd C. vrolijk van en dag kon eigenlijk al niet meer stuk 🙂

De voorgaande ervaring met een BPO toertocht – La Chouffe vanuit Houffalize – was prima bevallen, dus C. had er vertrouwen in dat het organisatorisch wel goed zat. Vier bevoorradingen op 143 kilometer is in elk geval alvast dik in orde, maar hoe was het parcours?

Uiteraard kon hij weer een paar lekkere kuitenbijters tegemoet zien; de route was – hoewel enige overlap met Sean Kelly of LBL haast niet te vermijden is – toch weer net even anders dan die tochten. Wel lag het ‘zwaartepunt’ weer in de driehoek Trois-Ponts / Wanne / Stavelot, maar vandaag waren de Somagne en de Wanneranval de scherprechters daar.

Ook stond – eerder al – de Rosier (noord) vandaag gewoon op het menu. En de Redoute, maar die werd van de oostkant aangevallen – niet zulke heftige percentages, maar ook die kant liegt er niet om. Ook niet vaak in een toertocht: de Côte de la Roche aux Faucons. Op zo’n 15 kilometer voor het einde deed die de laatste diehards wankelen en de minderen afstappen.

C. moest trouwens ook wel even in het rood daar, temeer omdat het doel van vandaag – een gemiddelde van 26,5 per uur – toch lastiger was dan het leek. Hij reed eerst (te) ontspannen, maar na de 2e bevoorrading (na de Wanneranval), werd duidelijk dat hij er een tandje bij zou moeten zetten. Dus ging het ook op de klimmetjes wat sneller en werd er in de tussenstukken wat meer tempo gemaakt.

Zoals meestal tijdens de ritjes in de Ardennen, valt dat nog helemaal niet mee: de hoogtemeters die niet meetellen voor het bergklassement, zijn net zo slopend en soms nog wel slopender. Op een (geregistreerde) klim schakel je haast vanzelf terug als je een muur voor je ziet liggen – die stukken tussen de dorpen zien er lieflijk uit, zo langs Gods vruchtbare akkers, maar je ziet vaak niet dat het tegen de 8% omhoog loopt…

Afijn, het gemiddelde – exclusief de niet geregistreerde afdaling Stavelot in – kwam op 26,4 km/h. Als hij dat volgende week ook weet neer te zetten, is het Gouden Everzwijn binnen. Hij heeft er echter een hard hoofd in, maar ‘will die trying1

Conclusie: Les Géants des Ardennes is een mooie toertocht, die door BPO uitstekend verzorgt wordt. Het is niet zo’n landelijk parcours als bij de Sean Kelly, maar de beklimmingen zijn mooi en zeker de moeite waard.

Garmin registratie hier.

1 Hoewel niet letterlijk.

Het Ardennen Offensief 2011:
Luik-Bastenaken-Luik (30 juli, 170 km)
Sean Kelly Classic (6 augustus, 130/160 km)
Les Géants des Ardennes (20 augustus, 143 km)
Cyclco Vélomédiane Criquelion (27 augustus, 170 km)