Sean Kelly Classic

Deel 2 van het Ardennen Offensief 2011 is a.s. zaterdag de Sean Kelly Classic. C. laat de te fietsen afstand – 130 of 160 km – nog even afhangen van het weer. Is de SKC een alternatieve LBL en/of een herhaling daarvan?

In eerste instantie, kijkend naar het parcours, zou je dat wel denken. Een vrijwel identiek ‘zwaartepunt’ in de lus met (o.a.) de Wanne en de Stockeu* en ook La Redoute en de Chambralles voelt C. nu alweer in zijn  kuiten…

Maar, die laatste komt pas na 105 kilometer i.p.v. aan het begin – dat (bovenste) lusje wordt feitelijk in omgekeerde volgorde gereden. En nadere beschouwing van de route leert ook dat er minder ‘overlap’ – heen en terug over dezelfde weg – inzit. Minder provinciale hoofdwegen ook; de eentonigste daarvan tijdens LBL, was toch wel de N30 en die wordt vermeden.

Met zo’n 2.800 hoogtemeters is het parcours vergelijkbaar met LBL – die heeft er ook 2.800 over iets meer kilometers, maar als je bijvoorbeeld het stuk over de N30 niet meetelt, komt het aardig overeen.

Afwachten wordt het voor wat betreft het aantal deelnemers; de SKC is inmiddels uitgegroeid tot één van de populairste toertochten in Wallonië en trekt al gauw 6.500 – 7.000 liefhebbers. Dat zijn er best veel en dat is soms niet prettig. Aan de andere kant is het minder dan de helft van het aantal deelnemers aan de AGR of LM, dus zal eventuele ‘overlast’ voornamelijk bij de ravitaileringen zijn.

En als er niet gestempeld hoeft te worden, kan C. die lekker voorbij rijden, want T. is alweer onderweg op het parcours te vinden met voldoende bevoorrading, schone (droge) kleding, et cetera. Wat een luxe toch, zo’n eigen volgwagen!

*De twee ‘lusjes’ links (Heyd) en rechts (Stavelot) schijnen optioneel te zijn, dus ook de Stockeu. Het is C. niet duidelijk of zonder deze lusjes de 160k niet gehaald worden, of dat het er mét nog iets meer worden…

Het Ardennen Offensief 2011:
Luik-Bastenaken-Luik (30 juli, 170 km)
Sean Kelly Classic (6 augustus, 130/160 km)
Les Géants des Ardennes (20 augustus, 143 km)
Cyclco Vélomédiane Criquelion (27 augustus, 170 km)