Zwijn

Een prikkelende titel voor een blog post nietwaar? En gezien het feit dat hij afgelopen zaterdag in een Saunier Duval outfit rondreed en daar nota bene een ‘100% Dope Free’ én een ‘Bike Pure SportsTagID’ bij durfde te dragen, zou je denken dat Cyclopaat die term wel vaak naar zijn hoofd geslingerd zal hebben gekregen.

Had gekund, maar nee, we hebben het hier niet over zomaar een zwijn, maar over een everzwijn en een gouden dan ook nog. En die neemt hij het liefst als trofee mee naar huis aanstaande zaterdag. Hij moet er wel wat voor doen – deel 4 van het Ardennen Offensief 2011, de 170 kilometer lange Vélomédiane Claude Criquélion, afraffelen in minder dan 6:30 bijvoorbeeld…

Normaal gesproken niet zo’n opgave, want gemiddeld moet onze held dus 26,15 km/h rijden en daarvan zal geen enkele cyclo-sportieveling echt wakker liggen.

Aangezien het parcours echter in de Ardennen gesitueerd is, met daarin 21 ‘côtes’ en 3.300 hoogtemeters, is het geen sinecure om dat gemiddelde te halen. Voor C. tenminste niet 🙂

Enigzins vergelijkbare koersen als de AGR of FPLM worden wel (aanzienlijk) sneller afgewerkt, maar de kuitenbijters in de Ardennen vergen toch net wat meer én die vermaledijde stukken die geen (heuvel)klassering hebben vreten energie.

De afgelopen weken mocht hij 3x aan de bak op (wel) vergelijkbare parcoursen en reed toen tussen 25,2 en 26,4 gemiddeld. Alleen eerder dit jaar tijdens La Chouffe zat hij ruim boven de 27 km/h maar dat was een rit van 105 kilometer…

Nou ging hij nergens tot het gaatje, hoewel hij wel blij was toen hij over de finish van de Sean Kelly reed. Er zit dus nog wel meer in, maar invloeden van het weer (regen, wind of juist erg warm) kunnen de boel zomaar verpesten.

En veel zal ook afhangen van het wel of niet vinden van een goed groepje en dat is lastig. C. rijdt eigenlijk altijd in z’n eentje, of ze gaan juist in zijn wiel hangen – als hij al voorbij gereden wordt, is het verschil meestal sowieso te groot om aan te kunnen pikken en de echt snelle jongens zijn kort na de start al ver uit het zicht verdwenen tegen de tijd dat zijn motor warm wordt.

De kunst is dus om toch een goed groepje te vinden en gezien de aard van deze ‘cyclosportieve’ is dat misschien wel makkelijker dan gewoonlijk. Je mag er tenminste vanuit gaan dat de deelnemers toch – in meerderheid – proberen een gouden everzwijn te veroveren en elkaar opzoeken.

Een groep in categorie D of E is waarschijnlijk ideaal – C. zit in F en er zit steeds een kwartier tussen qua ‘vereiste’ eindtijd. Dan heeft hij in elk geval nog wat ruimte om desnoods aan het eind een beetje in elkaar te donderen.

Het is wel alles of niks, want voor een zilveren everzwijn hoeft hij maar binnen de 7:50 binnen te zijn en als dat niet lukt, is het waarschijnlijk dat hij onderweg in slaap is gevallen 🙂

Meer info hier.

Het Ardennen Offensief 2011:
Luik-Bastenaken-Luik (30 juli, 170 km)
Sean Kelly Classic (6 augustus, 130/160 km)
Les Géants des Ardennes (20 augustus, 143 km)
Cyclco Vélomédiane Criquelion (27 augustus, 170 km)