It Giet Oan

Afgelopen dinsdag heb ik een Sportmedisch onderzoek gehad. Als extra ‘check’ voor de Alpe d’HuZes wordt die door de organisatie ten zeerste aanbevolen en ik was ook wel nieuwsgierig: het laatste enigzins serieuze onderzoek dateert van februari 2011 en er zijn inmiddels al weer heel wat kilometers onder de wielen doorgegleden.

Vandaag viel de rapportage op de mat…

Ben je niet zo van de cijfertjes: de conclusie is dat er geen bezwaar is voor mijn deelname aan de Alpe d’HuZes. Zoals ClubVirtual’s Evert vd Zee dan pleegt te zeggen: “Maar dat wisten jullie natuurlijk al”…

Desondanks was zelfs ik wel wat verrast van sommige resultaten: de VO2max is inmiddels 62,2 (longinhoud 6,1/longfunctie 4,7) en ik kan me niet herinneren dat die ooit zo hoog was, vorig voorjaar was die 50.

Verbazingwekkender is het maximaal behaalde vermogen: met 445 Watt* en dat is flink hoger dan de vorige keer (340W), hoewel in 2005 al eens 390 Watt werd genoteerd.

Dat dit omgerekend naar Watts per kg (lichaams)gewicht flink hoger is, komt natuurlijk voornamelijk doordat ik inmiddels nog ‘maar’ 74 kg weeg. Ik mag denk ik hoe dan ook concluderen dat het afvallen niet ten koste van het vermogen, i.c. spiermassa, is gegaan.

Nota bene: als je nagaat dat mijn BMI met 23,6 gevaarlijk dicht tegen ‘overgewicht’ aanzit, bij een vetpercentage van net 10,2% (huidplooimeting), dan is de waarde van het hebben van een gezond BMI wel erg relatief. Het is niet voor niets één van de minst zeggende indicaties, maar toch…

Verder is de rusthartslag onveranderd 48 slagen/min. en komt de maximale hartslag nu op 180 – de anaërobe drempel ligt op 167 slagen/min. Kleine aanpassingen van de (trainings)zones zijn dus gewenst en dat is toch ook nuttig om te weten 🙂

Kortom: op basis van dit onderzoek kan ik met vertrouwen de training voor de Alpe d’HuZes op gaan bouwen. Sneller omhoog zal ik niet gaan en dat hoeft ook niet, maar zes keer omhoog is en blijft een reëel doel.

* Conconi +40 Watt/3 minuten, trapfrequentie 80 – 85.
Nota bene: MMP – Max Minute Power, hoewel er wordt gekeken naar drie minuten – is niet hetzelfde als FTP; op basis van deze test, zou de FTP uitkomen op tussen 290 en 320, hetgeen het beste d.m.v. een specifieke FTP test nader kan worden bepaald.