Kreukelzone

Dacht ik afgelopen zondag zoals zovelen lekker te profiteren van het mooie fietsweer, dus dat tochtje kwam er – helaas kwam het na 63 km tot een abrupt einde.

De eerste 10 kilometer langs de spoordijk richting Hollandse brug gingen, met wind tegen wel lekker, de brug werd één maal heen en weer gereden. Vervolgens weer de dijk naar Haven, waar de wind schuin van achter blies, dus dat was doorkachelen, oppassend voor de dagjesmensen.

Door Almere-Haven naar de dijk richting Zeewolde en daar werd op een rustig stuk 7 minuten voor 5 kilometer geklokt, totaal zo’n 8 a 9 kilometer aan die snelheid, wel met de wind schuin van achter opzij.

Terug naar de Stichtse brug, die 1x op en af en vervolgens door de polder onze ‘oude route’ terug naar Buiten (waar de A27 en A6 samen komen).

Er stond toen 60 km op de teller, dus een extra lusje was wel gewenst en ik wilde om Buiten heen en dan via het Kotterbos en Kraanbos over de Knardijk terug naar de Oostvaarderdijk voor een laatste beuk terug tegen de wind in over de dijk.

Verder dan het Gerard Monikkenpad/Karmozijnhof kwam ik niet. Op een wat drukker stuk lette ik uiteraard op de spelende kindjes en hondjes en net nadat ik een groepje fietsers had ingehaald, werd het stuur mij door de dikke boomwortels die er ter plaatse onderdoor liepen, uit handen geslagen.

Stuurloos ging ik de berm in en verder weet ik niet veel meer.

Gelukkig waren er genoeg mensen om me bij te staan, 112 en Paula te bellen. Ik was wel snel bij maar verrekte van de pijn, dus een paar blauwe handen zal iemand wel hebben opgelopen.

Paula was er eerder dan de ambulance (politie was wel sneller) en vervolgens zijn ze een half uur bezig geweest om me te stabilseren.

Daarna naar het ziekenhuis, foto’s en CT-scan gemaakt, maar op een paar gekneusde en gebroken ribben en diverse schaafwonden, verder geen zichtbare of ernstige interne schade.

Zal niet snel vergeten dat de neuroloog aan mijn billen (!) kon zien dat ik veel fietste…

Eindelijk – na bijna 3 uur – konden die klote stabilisatie plank en dat corset er af!

Vanwege de helse pijn aan mijn ribben / onderrug moest ik wel minimaal een nacht blijven, ook al omdat ze de medicatie moesten bepalen / uitrekenen. Wat ik kreeg tot dan hielp geen zier…

Uiteraard geen oog dicht gedaan (figuurlijk dan toch), maar in de loop van de ochtend  kregen de medicijnen in elk geval wat effect en kon ik tenminste weer zelfstandig mijn bed uit, waarop ik dan ook meteen naar huis wilde (dat ging zomaar niet, maar tegen de avond was ik dan toch weg).

Inmiddels ben ik dus weer thuis – de fiets staat bij de fietsenboer en de kosten lopen richting de 800-900 Euro. Full carbon Columbus voorvork, een gloednieuw Fulcrum Race 1 wiel (maar misschien alleen de velg), een cranckstel, helm (Giro) en San Marco Regale zadel…

En dan ben je dus flink aan het buffelen om geld in te zamelen voor de Alpe d’HuZes – opgeven is geen optie, maar het geld is wel op.

Ik hoop op een vergoeding van de NTFU, maar of dat toereikend is, als bijv. het frame total loss is? En we gaan de gemeente aansprakelijk stellen: hoewel dat vaak op niks uitloopt, is hier toch wel sprake van ernstig gebrek aan onderhoud.

Die die dik 63 kilometer trouwens in bijna 1:49 afgelegd, dus feitelijk ging het fietsen wel aardig…

3 gedachten over “Kreukelzone”

 1. Ik ben er nog eens langs geweest om de situatie in het echt te zien en ben behoorlijk geschrokken. Moet er echt eerst iemand een fataal ongeval krijgen, voordat de gemeente er wat aan doet?

  Over de hele breedte van het fietspad een richel, met een maximaal ‘verval’ van zo’n 7-8 centimeter, dat is nogal wat. Je bent dus gewoon kansloos in zo’n geval en onder die omstandigheden, ervaren (toer)fietser of niet.

  Ik ben ook nog echt vol op die betonnen bal geknald, vandaar gekatapulteerd en aan de andere kant van het zijpad tegen de grond gekwakt. Een mens is inderdaad niet gemaakt om zo hard onderuit te gaan…

 2. Hoi Frank,

  Dank voor je reactie en goede wensen!

  Ik heb ARAG gevraagd of ze er been in zien de gemeente aansprakelijk te stellen. Ik kan nu niet werken en als ZZP-er kost dat dus een hoop geld. De fiets is verzekerd via de NTFU, dus ik hoop daarvan het meeste terug te krijgen.

  Omstanders zeiden ook al dat ze daar vaker op hun bek gingen met soms desastreuze gevolgen. Zet er dan een bord neer of zo…

  Ik heb trouwens toch 2 ribben gebroken bleek vandaag, 3 gekneusd. Maakt niet veel uit overigens… M’n schouder doet erg zeer, de knie is al bijna over – valt allemaal wel mee dus.

  8)

 3. Hoi Robert,
  Das is een beste crash geweest. Het is idd een link stukje daar. Zelfs op de ATB moet je oppassen. Zelf zat ik in Belgie (de Ename Classic) daar kreeg je een flesje bier (ename 😛 ) bij de aankomst.

  Een spoedig herstel gewenst.

Reacties zijn gesloten.