Wintervoer

Afgelopen weekend deelde koning Winter de eerste speldenprik uit. Prachtig weer om lekker buiten te fietsen, maar ik bleef binnen.  De Scapin heb ik al winterklaar op de Tacx gemonteerd en de Bulls was voor onderhoud de deur uit.

Niet getreurd, want de BodyBike was ook gewoon gebruiksklaar en ClubVirtual is het altijd lekker weer. Toch heb ik ook actief gezocht naar wat ‘alternatieven’ en ik vond er een aantal die ik je niet wil ik onthouden, temeer daar die niet sec voor de spinning liefhebber zijn bedoeld…

Ik heb namelijk ook een Tacx (Flow) en dan is ClubVirtual niet het meest geschikte medium om te trainen. Het kan uiteraard wel – zoals ik al eerder heb geschreven – maar ideaal is het niet.

Google is mijn vriend en ‘indoor cycling dvd’ levert voldoende interessante hits op. Eén van eerste waar ik ging kijken was Real Life Video. Die bieden video’s aan die je kunt gebruiken op de Tacx Virtual Reality trainers (Fortius, i-Magic) of die van Daum.

Nou heb ik zo’n  Tacx dus niet, maar – los van de mogelijkheid dat je de film ook op de meeste DVD spelers kunt afspelen – RLV biedt ook eigen software aan, de Cadence Cycling Video Player.

Omdat me dat wel interessant leek, heb ik een licentie gekocht én meteen 2 films: de Mortirolo en de Gavia.

Het aanbod is trouwens riant: ongeveer 40 locaties, waaronder een aantal in Nederland én het parcours van het afgelopen WK.

De filmpjes zijn ook zeer schappelijk geprijsd (< 10 Euro) en je krijgt daarvoor heel wat meer dan voor een duurdere video DVD van Tacx (Il Lombardia is bijvoorbeeld maar 32 minuten, de Grossglockner nog geen 50).

Bovendien kun je in de software de snelheid van de video – zoals vaak is er vanaf een motor gefilmd, waardoor het landschap ‘onrealistisch snel’ voorbij snelt – zelf aanpassen.

De complete Mortirolo is bijna 46 kilometer lang en op originele snelheid duurt dat 1:18, maar op fietssnelheid kun je dat makkelijk naar dik 2 uur optrekken.

Er is geen muziek onder de film gezet – dat mag je eventueel dus zelf doen en dat is wel zo fijn… Dit is in elk geval een welkome afwisseling voor mij en één die ik dus vaak zal gebruiken als ik op de Tacx zit.

Vervolgens ging ik eens kijken bij Virtual Active – die bieden ook downloads aan (en niet alleen fysieke DVD’s zoals RLV).

Virtual Active is trouwens niet alleen voor de fietser, ook de (hard)loper komt aan zijn trekken, hoewel ik op het eerste gezicht niet heb kunnen ontdekken wat precies het verschil is.

De opnamesnelheid lijkt mij gelijk(waardig), alleen kom je ook over terrein waar je met de racefiets niet zo snel komt, aangezien er vaak MTB tracks in zitten.

Er is – specifiek in de fiets categorie, de ICG – maar één video in Europa (Italië) geschoten, de rest is in Amerika opgenomen.

Je kunt kiezen uit twee versies: met of zonder (virtuele) begeleiding en de filmpjes zijn voorzien van een soundtrack.

Een download kost ook hier gemiddeld minder dan 10 Euro en er zijn zelfs tracks voor 5 Euro te vinden.

Ik heb de “Indoor Cycling Group World Tour Northern Italy” aangeschaft (ja sorry: Noord Italië is nou eenmaal een favoriet), 2 stevige work outs van 30 minuten, waarvan ik er inmiddels één met veel plezier heb afgeraffeld.

Als – voorlopig? – laatste, heb ik ook een bezoekje gebracht aan Cycling Videos Online. Ook hier een uitgebreid assortiment, wel specifiek voor de fietser, maar gesorteerd op ’type workout’.

Specifiek je klimmerscapaciteiten verbeteren, een zware anaerobe workout of een extreme vetverbrandingsles? Het kan allemaal.

De gemiddelde prijs ligt wel iets hoger (rond de 17,50 Euro), de kwaliteit van de filmpjes is verschillend (wel of geen HD, let daar eventueel op), maar ze zijn wel voorzien van een goede soundtrack én van commentaar/instructies van de maker.

Ik kon hier overigens geen ‘Europese tracks’ vinden, dus kocht ik de “Anaerobic Builder! Tour of Evergreen Colorado” en die hakte er lekker in.

(Noot: Dat is dus geen HD productie, maar hieronder staat een andere die wel als HD verkrijgbaar is, maar dan wel zo’n 25 Euro kost…)

Al met al weer voldoende afleiding om de winter lekker actief door te komen, waarbij RLV – van eigen bodem nietwaar? – vooralsnog (licht) favoriet is, op de hielen gezeten door Virtual Active die een zeer complete workout aanbiedt.

Niks mooier dan zelf buiten fietsen en het liefst in de bergen van Noord Italië, maar daarvoor ontbreekt helaas het budget. En trouwens, de meeste van die mooie passen zijn toch dicht 🙂

1 gedachte over “Wintervoer”

  1. Een dag of wat later belande ik op de site van The Sufferfest. Niet te beroerd om mezelf nóg meer af te beulen – want de hele site ademt hardcore – heb ik ‘Angels’ aangeschaft. Na afloop van die ‘master class’ was ik inderdaad volledig aan gort…

Reacties zijn gesloten.