Hochsauerland

Sauerland GrenzlandrundeBinnenkort zitten we een midweek in een Center Parcs bungalow, die we via onze kruidenier met een leuke korting hebben geboekt, in het Hochsauerland.

Het pittoreske Medebach dient als uitvalsbasis, maar het bruisende Winterberg lonkt ook nadrukkelijk naar onze gunst. Uiteindelijk ga ik natuurlijk om te fietsen (duh) en dat schijn je daar best leuk te kunnen doen.

Vergelijkbaar met de Eifel stel ik mij voor – daar zaten we afgelopen september voor onder meer de Eifel Cycling Classic, ook al in een Center Parcs.

Zowel de EEC als de “eigen” toertocht op zondag waren uitdagend te noemen: resp. 2.430 in 133 en 2.200 hoogtemeters in 108 kilometer – vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Ardennen Classic / Luik-Bastenaken-Luik.

Hoewel het nog wat vroeg in het jaar is, beschouw ik het toch maar als een (eerste) hoogtestage, als voorbereiding op de trip naar Frankrijk.

Een trip die langzaamaan gestalte begint te krijgen en ik mag wel zeggen dat ik een parcours heb uitgezet waar de profs wit van om de neus zouden worden.

Behalve de 4.300+ hoogtemeters in 68 kilometers Mont Ventoux, staan bekende passen als de Cormet de Roselend/Col du Pré, Petit (wellicht) Grand Saint Bernard, l’Iseran, Télégraphe / Galibier, Croix de Fer / Glandon, Madeleine, Col du Vars en de Bonette op het menu.

Die laatste twee zijn de  bekendste van de cols van het “Le Brevet des 7 Cols d’Ubaye”, maar ook de Cayolle en de Alos genieten wel enige bekendheid.

Pantani monument - Colle dei MortiTotaal zo’n 25.000 hoogtemeters, met opties als de Cormet d’Arêche, La Plagne, Les Arcs, Les Deux Alpes, de Sarenne, Super Sauze, de Lombarde en de Colle dei Morti

Die laatste heeft een wat sinistere naam en een monument van de overleden Pantani op de top, maar wat ik er van heb gezien, is die wel heel erg de moeite waard.