Zo komt splinter door de winter

Deze post heeft, net als de voorgaande, ook een Engelse variant op bikerebel.com.

Bovendien is daar in Januari 2022 een derde update aan toegevoegd, die ik niet (meer) in het Nederlands publiceer.

Die laatste vind je hier, met links naar de voorgaande twee.

Introductie

Jaren geleden heb ik eens een post gewijd aan indoor training tools waarmee ik het indoor seizoen dacht door te komen.

In de tussentijd is er wel het nodige veranderd, dus hoog tijd voor een update.

Destijds had ik een Tacx Flow, die werd vervangen door een Genius, welke werd geüpgraded tot een heuse smart trainer middels een door Tacx aangeboden upgrade programma.

Eind november 2014 kocht ik een Tacx Neo, waar ik sindsdien 22.500 kilometer op heb geregistreerd, waarbij aangetekend dat het ding kosteloos vervangen is door Tacx toen die de geest gaf na zo’n 12.500 kilometer.

Ben benieuwd of de huidige het langer volhoudt *…

Zonder al te veel op de (technische) details en de voordelen van zo’n high end smart trainer in te gaan, kan ik wel zeggen dat als je het geld ervoor hebt en veel binnen traint, ik je aanraad om er dan ook één te kopen.

Of je dan een Tacx of een Wahoo koopt, maakt niet zo heel veel uit – mijn voorkeur is voor het Nederlandse product, dus ik hou het bij Tacx.

Heb je eenmaal zo’n ding – of een ook goede, maar goedkopere variant – dan zul je op zoek gaan naar manieren om ‘m goed te gebruiken. Gewoon op zo’n ding gaan zitten en gaan trappen terwijl je naar een blinde muur staart, is ook niet alles.

De goedkoopste oplossing is waarschijnlijk om er een scherm voor te plaatsen – TV, monitor, laptop – en daar dan een film o.i.d op af te spelen.

Kan en lees dan niet verder…

Voor degene die een andere vorm van afleiding zoekt, hieronder een paar alternatieven, buiten degene die in mijn oorspronkelijke post genoemd werden.

Als terzijde:

  • Wil je zo realistisch mogelijk trainen terwijl je in een virtuele omgeving zit, dan heb je een smart trainer nodig. Deze zal de weerstand automatisch aanpassen aan het virtuele terrein, waardoor een klim ook echt als een klim en een afdaling als een afdaling voelt.
  • Als je al een power meter hebt, bijvoorbeeld pedalen of anderszins zoals op je pedaalarm(en) of in je naaf, dan kun je die ook indoor gebruiken.
    Je zou dan met een non-smart trainer genoegen kunnen nemen, waarbij je handmatig de weerstand aanpast en je de real feel moet missen, maar waarbij je nog steeds prima verbinding kunt maken met de meeste platforms.
  • Ik ga verder niet in op eventuele extra / andere benodigdheden als high speed internet, een goed WiFi signaal, ANT+ / BLE (USB) adapters en (vooral, want vaak veel problemen voorkomend) een USB verlengkabel voor die adapter(s).
  • Ik vermeld prijzen / abonnementskosten in US Dollars, maar meestal is de conversie 1:1 dus de prijs zal in Euros hetzelfde zijn.

The Sufferfest

Ik had destijds net the Sufferfest ** ontdekt en dat was meteen ook een hele tijd mijn voorkeursplatform.

Eind 2013 werd ik de eerste Nederlandse ‘Knight of Sufferlandria‘ (Kos) – een verslag van die ‘happening’ kun je hier lezen.

Helaas ben ik uiteindelijk vrijwillig in ballingschap gegaan, omdat ik vond dat het oorspronkelijke Sufferlandria en het ‘ridderschap’ ten onder gingen aan de commerciële aspiraties.

Ongetwijfeld een begrijpelijke ontwikkeling, want niet voor niets verdien ik geen knoop met het meeste dat ik doe of ontwikkel en dat is uiteraard geen gezond ‘business model’.

The Sufferfest heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een solide partij in de online trainer wereld. Je kunt er inmiddels ook met je smart trainer interactieve workouts doen en dat niet alleen, ze bieden ook een heel scala aan andere workouts, zoals yoga, krachttraining en mentale weerbaarheidstraining.

Ik kan je daar verder weinig over vertellen, want vooralsnog ben ik niet voornemens om terug te keren naar Sufferlandria. Desalniettemin raad ik je van harte aan om zelf eens op onderzoek te gaan.

De kosten zijn $12,99 per maand of $99 per jaar – mocht je maar pakweg 6 maanden per jaar gebruik (gaan) maken van the Sufferfest, dan lijkt een maandelijks opzegbaar abonnement me toch de beste, of in elk geval de goedkoopste keuze.

Zwift

Inmiddels waarschijnlijk het platform met de meeste gebruikers is Zwift. Ook dat heb ik een tijd gebruikt, vanaf de bèta tijd, maar er is inmiddels heel veel veranderd.

Zo is het aantal virtuele parcoursen aanzienlijk uitgebreid met onder meer WK parcoursen en er is zelfs een Alpe d’Huez gecreëerd, zij het dat die dan uiteraard Alpe du Zwift heet.

Dit is ook het platform met het grootste aanbod in (social) group rides en online races en je kunt regelmatig met een echte prof rijden. Ook zijn er heuze virtuele truien te verdienen, als je tenminste een beetje kunt sprinten of klimmen.

Desondanks verloor Zwift op een gegeven moment zijn aantrekkingskracht voor mij, aangezien je je continue in een tekenfilm waant. Hoe mooi ook gemaakt, het steekt schriel af tegen hetgeen je te zien krijgt als je een film van Tacx – of andere aanbieder, zie verderop – opzet.

Bovendien wordt er wel erg ruimhartig gerekend – met relatief weinig inspanning, dwz. Watts, zit je al gauw aan 40 kph gemiddeld op de vlakke parcoursen.

En ook je ‘virtuele klimsnelheid’ ligt waarschijnlijk aanzienlijk hoger dan in werkelijkheid. Vooropgesteld dat je ooit in de gelegenheid bent geweest om echt in de bergen te fietsen…

Overigens is mijn snelste tijd voor de oudoor beklimming van de Alpe d’Huez tot op heden indoor nog niet geëvenaard, maar dit terzijde. De Zwift versie heb ik (nog) niet geprobeerd aangezien ik inmiddels geen betalend lid meer ben.

Eveneens uniek is de mogelijkhied om hard te lopen in de virtuele werelden van Zwift. Daarvoor heb je dan een footpod – Zwift maakt / verkoopt zelf de ZwiftPod – met een normale loopband, of een compatibele BLE loopband nodig.

Nou ben ik geen hardloper, maar aangezien ik wel eens op de loopband sta en overweeg om weer eens een winter op / in Zwift te trainen, ga ik dat misschien ook wel proberen.

De kosten voor het Zwiften zijn wel een stuk hoger dan destijds, namelijk $14,99 per maand (was $9,99) maar gezien wat je ervoor krijgt en vooropgesteld dat je er geen bezwaar tegen hebt om in een tekenfilm te sporten, is dat het wel waard.

Rouvy

Over mijn haat-liefde verhouding met Rouvy kun je op de site van de rebel meer lezen, daar zal ik verder hier niet over uitweiden.

Bottom line is dat ik het (nog altijd) het platform vind dat het meeste biedt voor het geld, maar ik ben er klaar mee.

Laat dat je er niet van weerhouden om ervoor te kiezen, want voor $6,25 per maand ben je al lid en krijg je toegang tot alle functionaliteit die Rouvy biedt, behalve de ‘premium’ video’s.

Dat is niet voor iedereen een gemis, want zo ‘premium’ is de kwaliteit lang niet altijd en die verbleekt sowieso bij die van Tacx of VeloReality, maar toch. Een ‘premium’ abonnement kost bij Rouvy een (haast) belachelijke $10 per maand, waarbij je dan ook nog eens twee extra gebruikers / gezinsleden kunt laten meesporten.

De keuze voor het iets duurdere abonnement lijkt mij snel gemaakt – bovendien moet je toegang hebben tot de premium content indien je werk wilt maken van je carrière.

Dat is namelijk één van de belangrijkste ‘gadgets’ in Rouvy – door middel van het uitvoeren van diverse taken, die steeds moeilijker worden naarmate je vorderingen maakt, kun je uiteindelijk ‘Rouvy Legend’ worden.

Ik heb dat kunstje twee keer geflikt en was hard op weg om dat eind 2018 / begin 2019 voor een derde keer te flikken, maar Rouvy gooide roet in het eten.

De introductie van wat zij noemen ‘augmented reality’ had prioriteit en de carrière tijgers hadden vooralsnog het nakijken.

Die ‘augmented reality’ is voor mij niks anders dan de introductie van Zwift tekenfilmkarakters in de app, maar dan tenminste wél in een echte – weliswaar gefilmde – wereld.

Het is even wennen, maar ik kan me voorstellen dat het voor velen toegevoegde waarde heeft.

Persoonlijk interesseert mij zoiets geen moer – de poppetjes bewegen net zo houterig als in Zwift, dus dat gaat op den duur toch echt vervelen, lijkt me. Ik ken het ook van VeloReality, maar daar is het een cirkel met een naam tag en dat vind ik net zo functioneel en minder (h/k)inderlijk…

Verder biedt Rouvy, net als Zwift, online races en groepsritten en challenges waarmee vaak ook nog eens substantiële prijzen te winnen zijn. Een challenge kan bestaan uit het voltooien van een aantal verplichte routes, het afleggen van een bepaalde afstand – in één keer of in een maand – of het overwinnen van een aantal hoogtemeters.

Deze challenges zijn dus vergelijkbaar aan hetgeen je op Strava vindt, maar de prijzen variëren van een (jaar)lidmaatschap Training Peaks, een smart trainer (zelfs de Neo en Kickr zijn te winnen) tot andere (sport) gadgets.

Tacx

Tot en met de vorige winter was Tacx voor mij hoofdzakelijk TTS (4 Advanced).

Ik heb dat destijds bij mijn Genius gekregen en dus niet apart aangeschaft en eerlijk gezegd denk ik niet dat ik er €125 voor over zou hebben (gehad).

Maar, omdat ik het nou eenmaal had, heb ik inmiddels een behoorlijke verzameling Tacx films aangeschaft, dus die ‘gratis’ software was best een slimme marketing truc 🙂

TTS is inmiddels niet meer verkrijgbaar en wordt ook niet meer ondersteund of ontwikkeld. Zie ‘Belangrijke mededeling!’ op deze pagina.

Dus ben je aangewezen op het nieuwe platform, dat via de desktop, smartphone en tablet apps wordt aangeboden.

Voor €9,99 per maand of €99,99 per jaar heb je dan toegang tot alle content, waarbij aangetekend dat de ‘real life films’ alleen via de desktop (Windows / Mac) kunnen worden afgespeeld.

Persoonlijk vind ik het vreemd / jammer dat alleen Bluetooth (4+) verbindingen worden ondersteund, want ik heb immers een goede Ant+ USB stick, nota bene van Tacx zelf, maar het zij zo.

Wil je ook nog in full HD kwaliteit kunnen streamen, dan heb je overigens het duurdere HD Premium abonnement nodig, voor respectievelijk €13,99 per maand of €139,99 per jaar.

Vanwege de hoge kwaliteit van het beeldmateriaal, vind ik Tacx de moeite waard, maar het is wel prijzig.

VeloReality

Ben je nou voornamelijk geïnteresseerd in een zo hoog mogelijk kwaliteit beeld, dan is VeloReality een aanrader. De films zijn voor een groot deel dezelfde als bij Tacx, want van dezelfde maker en de prijzen voor individuele films zijn ook gelijk.

Maar VeloReality biedt een groot aantal ‘grand tours’ die een stuk prettiger geprijsd zijn. Bovendien zijn er met enige regelmaat acties met aardige kortingen, dus je bent in principe (minder dan) €5 Euro per film kwijt.

En, de software om ze af te spelen en je rit te registreren / exporteren is gratis. Je kunt ook online met / tegen anderen rijden, of tegen jezelf, als je een rit al eens eerder gedaan hebt.

VeloReality is voor mij het beste alternatief voor Tacx TTS als het puur op beeldmateriaal aankomt. Ze bieden – vooralsnog als enige – ook 4K registraties van een groot aantal ritten en als je dát op een groot (4K) scherm ziet, dan wil je nooit meer terug naar Rouvy…

Bovendien kun je in de VeloReality software ook gebruik maken van ‘virtual gearing’, dwz. dat je de real feel van een klim kunt verlagen, zodat je minder hoeft te schakelen of stoempen.

Je gaat dan virtueel ook langzamer op de steile stukken, dus het is niet zo dat je ineens KOM wordt op Strava.

En het maakt de beklimming van de echte Alpe d’Huez niet makkelijker, maar zolang je daarvoor aan het trainen bent, is het wel een handige feature.

Conclusie

Het blijft lastig om één platform te vinden waarop in al je behoeften wordt voorzien. Rijd je graag virtueel in een groep of race, dan lijkt Zwift of Rouvy de beste keuze.

Mijn advies zou dan Rouvy zijn, maar dat moet zich nog wel verder ontwikkelen en het zal waarschijnlijk nooit zo groot worden als Zwift.

Bovendien is het te hopen dat ze niet gaan proberen een soort tweede Zwift te worden, inclusief alle toevoegingen als ‘drafting’ en dat soort onzin.

Daar tegenover staat dat je virtueel in de mooiste landschappen van de wereld kunt fietsen en niet vastzit in een tekenfilm.

Ben je meer een eenling en / of wil je de hoogst mogelijke kwaliteit beeldmateriaal, terwijl je virtueel de wereld rondfietst, dan is VeloReality voor mij de winnaar.

Daar staat dan weer tegenover dat Tacx meer functionaliteit te bieden heeft.

En een Nederlands product is, dus dan toch maar Tacx?

Hoe dan ook, er is voldoende aanbod – ik heb BKool nog niet eens genoemd en afgaand op wat ik daarover lees zou dat zeker ook een alternatief (moeten) zijn.

Ik ben er nooit toe gekomen om het eens echt te testen, maar ik meen dat de films die ze aanbieden exclusief ‘on bike’ registraties zijn en daar heb ik een bloedhekel aan.

Nou kan dat ook Kinomap zijn, eveneens een serieuze kandidaat om eens nader te onderzoeken…

Beiden hebben echter ook veel te bieden, dus als je zelf al een fervent BKool-er of Kinomap-er bent, voeg dan gerust je commentaar toe.

Road Grand Tours heb ik ooit in een vroegtijdig stadium ook geprobeerd en ik ben toen (te?) snel afgehaakt.

Ook daarvoor geldt: geef gerust commentaar als je er wél uitgebreide ervaring mee hebt.

Veel plezier deze winter!


* Ja, maar ik heb inmiddels een 2T en Paula rijdt op dat vervangende exemplaar – dat scheelt een hoop in “kilometers” 😎

** The Sufferfest is inmiddels overgenomen door Wahoo en heet nu/is onderdeel van Wahoo SYSTM.