Rahier

Rahier – Stoumont 2004

Bike Rebels Ardennen Offensief

24 t/m 27 september

De Bike Rebels hadden dit jaar hun allereerste hoogtestage in België belegd. In het Franstalige gedeelte nog wel, vlak bij o.a. Coo, met de wereldberoemde watervallen, niet ver van het circuit van Spa – Francorchamps en midden in de schilderachtige natuur van de Ardennen.

Hoewel we voor negen personen hadden geboekt, moest Sssuperman op het laatste moment alleen en bleef Yvonne achter bij de kinderen. Zowel hij als No Nickname kwamen overigens zonder fiets aan in de Ardennen en hoewel er nog werd gesuggereerd dat er ter plaatse wel een fiets zou worden gehuurd, kwam daarvan natuurlijk niks… Ze gingen gewoon om lekker – samen met Manja en Karin – te relaxen bij de open haard of te wandelen in de natuur.

Ook leuk natuurlijk, maar Toerbeest, Woossie, Freeze en Cyclopaat kwamen gewoon om te fietsen.

Vrijdag (reisdag)

Onderweg werden nog even Bossche Bollen gescoord, de échte van bakker De Groot uit Den Bosch en verderop in België werd een ‘hypermarché’ geplunderd, zodat we de verzorging van de innerlijke mens wel goed gecoverd hadden. Nadat we ons gesetteld hadden in de pittoreske boerderij (gîte), gingen we ’s avonds buitenshuis uit eten. Daarna werd thuis een biertje bij de open haard genuttigd en ging men langzaamaan naar bed – de volgende dag zou er serieus gefietst gaan worden.

Zaterdag

Toerbeest en Cyclopaat zorgden voor verse broodjes, welke in de druilerige regen, per fiets, werden gehaald uit de dichtbij gelegen ‘buurtsuper’. Terwijl het ontbijt werd genuttigd, klaarde het buiten zowaar op en konden de fietsen worden klaargezet.

Je hebt natuurlijk geen idee waarheen de weg leidt, hetgeen overigens ook best wel (weer) leuk is. We fietsten in elk geval door slaperige dorpjes in een aardige lus om onze uitvalsbasis heen, met een paar lekkere klimmetjes, hoewel Cyclopaat het allemaal niet veel vond voorstellen.

Minder gecharmeerd was hij van een doorgedraaide hond, die tijdens een afdaling in eerste instantie Woossie probeerde te verscheuren, maar die hij niet meer kon ontwijken toen het beest plotseling rechtsomkeert maakte. Derhalve ging hij fraai ‘over de lengteas’ tegen het asfalt, waarna hij te voet en gewapend met een flinke stok, achter het mormel aan ging en bovendien verhaal wilde gaan halen bij de bewoner(s) van het huis waaruit de hond afkomstig was. Het zou zeker slecht zijn afgelopen als het beest niet telkenmale lafhartig wegvluchtte en er ook daadwerkelijk iemand thuis was geweest. Na een minuut of wat, werd C. het dan ook zat en klom hij maar weer op zijn, ietwat gehavende, fiets…

Na de lunch vertrokken Woosie, Toerbeest en Cyclopaat naar Luxemburg, maar dan wel per auto. Er werden wat mooie plaatjes geschoten in o.a. Esch-sur-Sûre en Vianden. De anderen wandelden nog wat en genoten van een biertje voor de open haard. De Bike Rebels waren weer op tijd thuis voor de overheerlijke pot zelfgemaakte macaroni en de avond bracht meer gezelligheid voor de open haard…

Zondag

En wederom werkte het weer mee en kon er worden gefietst. De niet fietsers gingen per auto op een sight seeing tour… Ditmaal ging het richting Coo en verder naar Spa, waar we even boven op het circuit naar een aan de gang zijnde race konden kijken. Daar kwamen we tot onze verassing ook de anderen tegen, zodat gezamenlijk geluncht werd.

Na een spectaculaire afdaling, tot 17% met een aantal ‘vaartbrekende’ rotondes, waar de auto’s vol in de remmen moesten, en wij gewoon vol door sjeesden, gingen we van de weg af. Het is in België niet echt prettig rijden over de provinciale wegen, want fietspaden zijn er nauwelijks.

In de ‘landelijke’ beslotenheid van / tussen de dorpjes gaat het best, maar daarbuiten is het oppassen geblazen. De route voerde over een best wel ‘ruig’ stukje bosachtig terrein, waarin Cyclopaat zich een aantal malen kon uitleven op wat glibberige steile stukjes. Na de lekker lange beklimming die we de dag er voor ook al bedwongen hadden, ging het weer richting Rahier, eerst lekker bergaf trouwens.

Na de ‘inspanningen’ van het fietsen, werd gezamenlijk Coo bezocht. De niet fietsers hadden hier eerder onder andere al gerodeld en er waren wel een paar leuke etablissementen gespot voor een lekkere avondmaaltijd. Dat viel wel tegen, want – achteraf – bleek het merendeel na 19:00 uur al gesloten te zijn. Tja, het is wel een beetje het naseizoen hè… Maar er werd evengoed lekker gegeten en de avond werd wederom in stijl afgesloten bij de open haard.

Maandag

Inpakken en wegwezen. Nadat we gepakt hadden en alle bijkomende plichtplegingen (met de eigenaar) achter de rug hadden, vetrokken Karin en Freeze nog naar Spa (voor de bottelarij) en ging de rest terug richting Nederland… Een lekker ontspannen lang weekeinde in een mooie omgeving. Het fietsplezier was (eveneens) van een hoog gehalte, mede door het lekkere weer, bijna nazomers.

Volgend jaar zeker weer een hoogtestage – we denken aan Duitsland.