Giro d’Italia 2015

Juni 2015

Giro d'Italia 2015 page header

De 2e helft van juni zaten Paula en ik weer in de Italiaanse alpen. Hoewel ik mij aanvankelijk oriënteerde op de Pyreneeën en daarna op Zwitserland, werd het uiteindelijk Italië.

Sinds onze trip in 2011 wilde ik sowieso graag terug naar dit geweldige (fiets)gebied. Zowel Lombardije als met name de Dolomieten – de regio’s Alto Adige en Veneto (Belluno) – bieden overweldigende natuur, met prachtige vergezichten en de mooiste beklimmingen.

Natuurlijk is dat een persoonlijke voorkeur – ik heb heel erg genoten van de trips naar de Franse alpen, maar fietsen in de Italiaanse alpen geeft mij een heel ander “gevoel”, een verschil in belevenis dat lastig onder woorden is te brengen…

Hoe dan ook, er werden appartementen geboekt in Corvara en Bormio (Valdisotto) en er werd een loodzwaar parcours uitgezet – daarbij ontbrak het mij uiteraard niet aan zelfoverschatting 🙂

Ondanks dat het weer niet erg meewerkte – met name in de eerste 10 dagen – werd voor wat betreft hoogtemeters weer een nieuw “record” gevestigd. Behalve de “usual suspects” als de Giau, Gavia en Stelvio, werden een aantal nieuwe beklimmingen aan de “col collectors” lijst toegevoegd, zoals o.m. Tre Cime di Lavaredo en de Würzjoch.

Bovendien werden eerder bezochte passen nu vanaf de – of een – andere zijde beklommen of van beide kanten op één dag, zoals de Gavia, Stelvio en Bernina. De Stelvio vanuit Prato was in 2008 een hoogtepunt en ik wilde die beklimming graag nog een keer doen – zelfs met de beklimming vanuit Bormio al in de benen én bij een plotseling wel erg hoge temperatuur van dik over de dertig graden in het (Prato) dal, was het ook deze keer weer een belevenis.

Meest indrukwekkend qua vergezichten was echter de afsluitende etappe in Zwitserland – met name de beklimmingen en afdalingen van de Furka en Grimsel leverden prachtige, soms surrealistische, plaatjes op. Het zit er dan ook dik in dat ik toch nog eens een Tour de Suisse ga rijden 🙂

Eerste ideeën in deze post van eind januari – voor de – Engelstalige – verslagen van dit onzalige avontuur, verwijs ik je naar de “officiële site” van de Bike Rebel.