Colle Fauniera

Algemene Informatie

De Colle Fauniera, aka Colle dei Morti (“Berg van de Doden”) maakt deel uit van de Colli di Cuneo, een reeks van hoge bergpassen in de Cottische Alpen, Piemonte, Noord-Italië. De nogal onheilspellende naam Colle dei Morti komt voort uit een felle strijd die zich gedurende een 17e eeuws botsing tussen Frans-Spaanse en Piemontese troepen afspeelde in het gebied.

De weg werd volledig geasfalteerd in 1999, zodat de Giro d’Italia er fatsoenlijk overheen kon – hierna werd de pas populairder bij de (toer)fietsers.

Ik betwijfel dat veel onderhoud aan is gepleegd sindsdien, zoals ik persoonlijk heb mogen ervaren. Met name de wegen in het bovenste deel van de pas zijn – naast smal – in dermate slechte staat, dat ze waarschijnlijk letterlijk “dodelijk” zijn als je niet erg voorzichtig bent…

Derhalve is er niet veel verkeer op de pas – voor motorrijders is het niet attractief genoeg en automobilisten zullen de eng smalle wegen ook liever mijden. De vergezichten zijn echter spectaculair en de groene weiden, met een grote verscheidenheid aan bloemen en planten, zijn één grote speeltuin voor de marmotten.

De top ligt op 2.481 meter en er zijn 3 mogelijke routes om de pas te beklimmen, allemaal met een gemiddeld percentage van ten minste 7%.

Profielen

Profiel Colle Fauniera vanuit DemonteStartend in Demonte, is de beklimming van de Colle Fauniera 24,7 km lang en over deze afstand, overbrug je 1.721 hoogtemeters (ofwel gemiddeld 7%).

Dit is de weg die ik nam tijdens mijn Tour de France 2014, waarin ik de Frans – Italiaanse grens een paar keer overstak. Aangezien de pas nabij de top geblokkeerd was door een grote massa sneeuw, hadden wij nog minder last van het verkeer dan onder “normale” omstandigheden.

Link naar ClimbByBike

Profiel Colle Fauniera van Ponte MarmoraStartende in Ponte Marmora, is de beklimming van de Colle Fauniera 22 km lang, met een hoogteverschil van 1.567 meter – het gemiddelde percentage is dus 7,1%.

Link naar ClimbByBike

 

Profiel Colle Fauniera van PradlèvesVanuit Pradlèves, is de beklimming is 22.4 km lang, met een hoogteverschil van 1,689 meter (gemiddeld 7,5%).

Deze beklimming was in 1999 en 2001 opgenomen in de Giro d’Italia – in 2001 was het ook de Cima Coppi van die ronde.

Link naar ClimbByBike

Pantani Forever

Ook op Colle Fauniera – op de top – vind je een monument gewijd aan de overleden Marco Pantani, ter nagedachtenis aan zijn ‘epische’ klim tijdens de Giro van 1999. Ik ben er niet zeker van hoeveel “Pantani Forever” monumenten er eigenlijk zijn, maar ik ben er tot nu toe vier tegengekomen: Mortirolo, Galibier, Les Deux Alpes en deze.

De Gemeenteraad van Castelmagno wil de bergpas hernoemen en die de officiële naam “Colle Pantani” geven. Echter, ratificatie van het Instituut voor Militaire Geografie van Italië is (nog) niet afgegeven – het zou sowieso een unieke gebeurtenis te zijn, want er is geen bekende wielrenner in de wereld naar wie een berg is vernoemd…

Op bikerebel.com vind je het verslag van mijn reis hier – fotogalerij hier.

Pantani monument op de top van de Fauniera