Passo Giau

Met z’n 2.236 meter krijgt de Giau geen topnotering in de lijst van hoogste bergpassen in Europa, maar qua percentages liegt deze klim er niet om, zeker niet vanuit Selva de Cadore.

Onze eerste standplaats tijdens de hoogtestage van 2011 (bij Val Gardena) was al op fietsafstand van de Giau, maar in 2015 deed ik het nóg beter, want toen verbleven we in het Corvara, dus aan de ‘goede’ kant voor de Giau.

Overigens was ik in 2011 wel zo slim om de Gardena met de auto over te rijden en pas bij de voet van de Valparola op de fiets te stappen en stond de Giau vanuit Selva op het menu.

In 2015 was ik iets minder voorzichtig en beklom ik eerst de Tre Cime di Lavaredo om vervolgens de Giau vanuit Pocol te ‘bestormen’…

Verslagen – op bikerebel.com – van 2011 hier en van 2015 hier.

Een mooie pas om in een combinatieronde te rijden, zoals bijvoorbeeld ook in de Maratona dles Dolomites die ik in 2020 in mijn eentje – nou ja: met Paula in de team car – reed.

Verslag daarvan hier (op bikerebel.com, Engels).

Selva di Cadore

Profile GiauDeze beklimming is die van de Maratona en is vanaf Selva di Cadore dik 10 km lang, waarin 922 hoogtemeters worden overwonnen (9,1%). Dat percentage is dus niet misselijk en zoals vriend Thomas Braun dan ook meldde: “Ah, de Giau. Rijmt op au”.

Bovendien is het naar Selva di Cadore vanuit Caprile ook nog een kilometer of 5, met daarin dik 300 hoogtemeters. Kom je vanaf de Passo Staulanza, dan is het uiteraard een “freebie”.

Dat de Giau niet voor de poes is, ervoer ik dan ook aan den lijve in 2011, toen die dus “slechts” werd voorafgegaan door de toch ook niet misselijke Valparola – de Falzarego (vanaf Pocol) was daarna haast een makkie.

En hoewel er een paar mooie haarspelden met uitzicht in de klim zitten, is deze mij verder niet in het geheugen gegrift vanwege de prachtige vergezichten, hoewel het 360 graden panorama op de top wel adembenemend was…

Profiel op ClimbByBike
Video van the Col Collective

Pocol

Profile Passo Giau - PocolDe algemeen als “makkelijke” kant van de Giau aangeduide klim is die vanuit Pocol. Die is 8,6 kilometer lang met 716 hoogtemeters – dat is “slechts” 8,3% gemiddeld.

Helaas geldt ook hier dat Pocol, tenzij vanuit de afdaling van de Falzarego, alleen te bereiken is vanuit Cortina d’Ampezzo, hetgeen zo’n 4 kilometer en 300+ hoogtemeters toevoegt. In mijn ervaring is dat dus niet echt veel makkelijker, het is alleen (iets) sneller voorbij…

Deze kant werd in 2015 beklommen vanuit Cortina – de eerste 4 kilometer tot Pocol dus gemeenschappelijk met de Falzarego – nadat de Tre Cime di Lavaredo me al had gesloopt. Het grootste deel ook nog eens in de ijskoude regen en met een fikse wind in het bovenste, meer open, deel.

Veel genieten van mooie vergezichten was er ook nu weer niet bij, maar de laaghangende bewolking verpeste waarschijnlijk ook veel. In elk geval een klim die ik niet snel zal vergeten…

Profiel op ClimbByBike