Umbrail pas

Een uitstapje naar Zwitserland tijdens de hoogtestage van 2011: de Umbrail pas, die op de top aansluit op de Stelvio (vanuit Bormio) – profiel op ClimbByBike hier en het verslag van mijn beklimming in 2011 hier, die van 2020 hier.

In de Tour de Suisse van 2019 kwam ik niet verder dan een kilometer of zes omdat de pas (verderop) afgesloten was vanwege een aardverschuiving…

Profiel van de Passo dell'Umbrail vanuit Santa MariaMet z’n 2501 meter is dit de hoogste, geasfalteerde pas van Zwitserland.

En met een gemiddeld percentage van 8% is het er één die er wel inhakt – het is echter een mooie, regelmatige klim, met prachtige vergezichten en het is er niet al te druk.

Het steilste stukje ligt eigenlijk ook meteen aan het begin, waar je na een serie haarspelden wordt beloond met een prachtig uitzicht op het Müstair dal met daarin Santa Maria.

Het twee kilometer lange onverharde stuk in het midden viel eigenlijk wel mee, zeker als het niet regende – lastiger zal dat zijn geweest in de afdaling, zoals tijdens de Drieländergiro. Sinds een paar jaar is echter de hele pas geasfalteerd, dus dat probleem speelt niet meer…

Ook hier kan het in het bovenste deel flink waaien en op de open, licht slingerende stukken, kan dit wel een extra uitdaging zijn. Even voorbij de top kom je op de Stelvio uit – je kunt dan de laatste, lastige, kilometers omhoog naar de top daarvan nemen, of afdalen naar Bormio.

Een combinatie (ronde) maken met de hele lengte van de Stelvio – vanuit Prato of Bormio – is moeilijker dan het lijkt. Vanuit Bormio eerst de Stelvio over, afdalen naar Prato en dan via Sluderno naar Santa Maria voor de Umbrail, is de meest voor de hand liggende optie.

Andersom, vanuit Prato eerst de Stelvio en dan via de afdaling naar Bormio kan ook, maar je wordt dan wel veel meer uitgedaagd.

Je zult namelijk eerst nog de Foscagno over moeten en de tunnel Munt la Schera is inmiddels voor fietsers verboden.

Wel is er vervoer geregeld, dus je hoeft niet met je eigen auto / bus. Hierna kom je dan via de Ofenpas weer in Santa Maria.

Uiteraard staat het je vrij om van één van beide kanten de Stelvio te beklimmen, de Umbrail af te dalen en in Santa Maria weer rechtsomkeert te maken voor de beklimming 🙂