Tour de France 2024

Tour de France LogoHet officiële parcours van de Tour de France 2024 is bekend en ik ga daar zeker met grote interesse naar kijken.

Het bespreken van de ins en outs en mogelijke scenario’s voor potentiële (podium)winnaars laat ik over aan meer capabele bloggers…

Interessanter voor mijn volgers – dat zeg ik steeds tegen mezelf, maar wie houd ik voor de gek? – is de aankondiging van mijn eigen Tour de France 2024.

Ja, ik zou het liefst nog een Giro d’Italia willen, maar dat betekent dat ik (veel) fietsavonturen zou moeten opgeven om dat over een paar jaar te kunnen financieren.

Ik ben dus blij om aan te kondigen dat de locatie van het basiskamp van de Tour de France 2024 zich zal bevinden in…

* tromgeroffel *

…Albertville!

Om preciezer te zijn: we vonden een charmant appartement in het middeleeuwse stadje Conflans, dat deel uitmaakt van Albertville.

Misschien herinner je je nog de XVIe Olympische Winterspelen die werden georganiseerd door Albertville.

Met evenementen in niet minder dan 9 andere locaties in de omgeving: Courchevel, La Plagne, Les Arcs, Les Menuires, Les Saisies, Méribel, Pralognan-la-Vanoise, Tignes en Val d ‘Isère.

Daarvan ben ik alleen nog niet in Pralogan-la-Vanoise geweest, hoewel Courchevel een herkansing verdient, dat wil zeggen een behoorlijke klim op zichzelf en geen flyby na een moordende klim op de Col de la Loze.

Albertville is – net als Saint-Jean-de-Maurienne – een subprefectuur van het departement Savoie in de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

De stad ligt aan de samenvloeiing van de Isère en haar zijrivier Arly en markeert de kruising van de valleien van de Tarentaise, Beaufortain, Val d’Arly en de Combe de Savoie.

Vanwege deze geografische ligging heeft Albertville de bijnaam Carrefour des Quatre Vallées verdiend.

Als basiskamp voor mijn Tour de France 2024 is Albertville mogelijk nog beter gelegen dan Saint-Jean-de-Maurienne.

Ik probeerde eerst een reservering te krijgen voor een appartement in Bourg-Saint-Maurice, gelegen aan de voet van de beklimmingen van de Iseran, Cormet de Roselend, de Petit Saint-Bernard en Les Arcs.

Ook niet gek, toch?

Maar omdat ik geen reactie kreeg, zocht ik naar een alternatief en vond het appartement in Albertville.

Afgezien van de reeds genoemde beklimmingen en andere die ik tijdens de edities van mijn Tour de France van 2021 en 2022 heb gedaan, komen we dichter bij een gebied dat ik eerder heb besproken, maar dat ik nog nooit heb bezocht, de Haute-Savoie.

Hoewel het nog lang duurt voordat we naar Albertville vertrekken, ga ik – zoals gewoonlijk – met veel plezier een routeboek uitwerken.

Al is het maar voor de lol, want het belandt toch in de versnipperaar…

En mijn Tour de France 2024 zal ook dit jaar twee weken duren, oftewel 15 etappes.

En ja, dit jaar gaan we weer naar het Hochsauerland voor de laatste trainingen. In juli, een maand voor de Tour.

Zoals gebruikelijk: meer op bikerebel.com

Uitzicht op Albertville
Florian Pépellin — Persoonlijk werk